ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αίτηση άμεσης απόλυσης του Ριχάρδου από την ανακρίτρια κατέθεσε ο συνήγορός του

Αίτηση άμεσης απόλυσης του Ριχάρδου από την ανακρίτρια κατέθεσε ο συνήγορός του

Αίτηση άμεσης απόλυσης με πρωτοβουλία μόνον της ανακρίτριας για τον κρατούμενο Ριχάρδο Μυλωνά που έχει εμπλακεί ως πρωταγωνιστής στην υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού κατέθεσε ο συνήγορος του Αλέξης Κούγιας.

Μετά τις χθεσινές καταιγιστικές εξελίξεις που οδήγησαν την ανακρίτρια σε έγγραφη παραδοχή ότι η δικογραφία δεν στέκει ο Αλέξης Κούγιας κατέθεσε το αίτημα άρσης της προσωρινής κράτησης για τον εντολέα του στηλιτεύοντας παράλληλα την άρνηση της εισαγγελικής αρχής να δεχθεί την θέση της ανακρίτριας.

Με την αίτηση του ο κ. Κούγιας ζητά από την ανακρίτρια πλέον να προχωρήσει μόνη σε αποφυλάκιση του πελάτη του χωρίς να χρειαστεί να συνεδριάσει προς τούτο το δικαστικό συμβούλιο.

Εντός της ημέρας ή και αύριο αναμένεται η απόφαση της ανακρίτριας η οποία πάντως έχει απευθυνθεί για τις αποφυλακίσεις των οκτώ προσωρινά κρατουμένων στην Εισαγγελία δηλώνοντας, έτσι εμμέσως πλην σαφώς, την απόφαση της αν η εισαγγελία δεν συμφωνήσει μαζί της, κάτι που δεν διαφαίνεται προς το παρόν, να αποφανθεί για το θέμα το δικαστικό συμβούλιο εντός των προσεχών ημερών.

Σε ανακοίνωσή του ο κ.Κούγιας αναφέρει ότι:

«Το δικηγορικό μας γραφείο πληροφορήθηκε την αντίδραση του κ. Εισαγγελέως που δεν συμφώνησε με το αίτημα της κας Ανακρίτριας, η οποία ζήτησε τη γνώμη του για την εφαρμογή του άρθρου 286 παρ.1εδ.α ΚΠΔ και την άμεση αποφυλάκιση του εντολέα μας Ριχάρδου Μ., και εκφράζουμε την απόλυτη νομική αντίδρασή μας για την αδιανόητη αυτή επιλογή.

Μετά από την έκδοση του εγγράφου της ΑΑΔΕ, το οποίο καταργεί κάθε πιθανότητα διαπράξεως από τον εντολέα μας του οιουδήποτε αδικήματος σχετικά με την παρούσα υπόθεση, σήμερα θα καταθέσουμε ενώπιον της κας Ανακριτή, η οποία ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 286 παρ.1 εδ. α ΚΠΔ και την άμεση απελευθέρωση του εντολέα μας, αίτηση αντικαταστάσεως της προσωρινής κρατήσεως του εντολέα μας, αφού πλέον για την απελευθέρωσή του σε αυτό το δικονομικό στάδιο είναι η μόνη αρμοδία να το αποφασίσει σύμφωνα με το άρθρο 286 παρ.2 ΚΠΔ και δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέως.

Η κα Ανακριτής μπορεί να αποφυλακίσει τον εντολέα μας σύμφωνα με το νόμο και είναι μη δεσμευτική η γνώμη του Εισαγγελέα, δεδομένου ότι το άρθρο 286 παρ.2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπει τα εξής: «Εκείνος που προσωρινά κρατείται ή εκείνος στον οποίο έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, μπορεί να υποβάλει αίτηση στον ανακριτή για την άρση των μέτρων αυτών ή για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης με περιοριστικούς όρους ή για την αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με άλλους».

Για άλλη μια φορά διατυμπανίζουμε ότι η κράτηση του εντολέα μας είναι εντελώς παράνομη και διαπράττονται ήδη ποινικά αδικήματα από όσους συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως εντελώς παράνομη ήταν και η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά προς άρση κάθε παρεξηγήσεως ότι από το περιεχόμενο της δικογραφίας δεν προκύπτει το παραμικρό εις βάρος του εντολέα μας για τη διάπραξη του αδικήματος της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος, της τοκογλυφίας, καθώς και οιουδήποτε άλλου εγκλήματος».