Αντιπαράθεση Αριστοτελείου – ΕΛ.ΑΣ.

Αντιπαράθεση Αριστοτελείου – ΕΛ.ΑΣ.

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξεσπάθωσε» το ΑΠΘ κατά της Αστυνομίας, διαψεύδοντας το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο ανέφερε ότι «δεν είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές, μέχρι που ολοκληρώθηκαν οι πορείες στην πόλη, για τα αδικήματα που διαπράττονταν εντός του χώρου του ΑΠΘ», μιλώντας δηλαδή για την κατάληψη στη Θεολογική Σχολή του Ιδρύματος και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι καταληψίες. Τα γεγονότα αποτέλεσαν αφορμή για μία ακόμη διελκυστίνδα ΑΕΙ – ΕΛ.ΑΣ. για τις ευθύνες της κάθε πλευράς τις κρίσιμες ώρες των επεισοδίων. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητεί εφαρμογή του πορίσματος της επιτροπής Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ, αγνοώντας μάλλον ότι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει στείλει το πόρισμα στα ΑΕΙ προς διαβούλευση πριν να ληφθούν τελικές αποφάσεις!

Ειδικότερα, είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του ΑΠΘ με ένα τόσο ξεκάθαρο τρόπο δηλώνει ότι υπεύθυνη για την προστασία του Ιδρύματος είναι η ΕΛ.ΑΣ. και άρα έπρεπε να αναλάβει δράση. Στην ανακοίνωσή του το Ιδρυμα τονίζει πως «πέραν των σχετικών τηλεφωνικών επικοινωνιών με αρμόδιους εισαγγελικούς και αστυνομικούς λειτουργούς, στάλθηκε έγκαιρα και έγγραφη ενημέρωση για την κατάληψη της Θεολογικής Σχολής και πρόσκληση για παρέμβαση για την προστασία της. Συγκεκριμένα, με το υπ. αριθμ. πρωτ. 11333/6-12-18 έγγραφο, που στάλθηκε ηλεκτρονικά στις 11.16 το πρωί της 6/12/2018, ενημερώθηκαν η Εισαγγελία Πρωτοδικών και η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για την κατάληψη του κτιρίου της Θεολογικής από αναρχικούς, την αδυναμία εισόδου μελών του ΑΠΘ, και την αδυναμία λειτουργίας της Σχολής». Το έγγραφο τονίζει: «Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την προστασία των δημοσίων κτιρίων του ΑΠΘ». Και το ΑΠΘ καταλήγει παρατηρώντας ότι «είναι πράγματι σοβαρό θέμα όταν θεσμικοί φορείς της ελληνικής κοινωνίας, όπως το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, εκδίδουν ανακοινώσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης, που διαψεύδονται με αδιαμφισβήτητο τρόπο από τα γεγονότα που έχουν συμβεί».

Σαφείς αιχμές

Τη δική του εκδοχή έδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Αρχικά, σε γραπτή ανακοίνωσή του το βράδυ της Παρασκευής επεσήμανε ότι αμέσως μόλις οι αστυνομικές δυνάμεις διαπίστωσαν να διαπράττονται κακουργήματα στον χώρο της Θεολογικής Σχολής μπήκαν στον χώρο του Πανεπιστημίου και παρέμειναν εκεί για διάστημα πάνω από μία ώρα, «συνεπικουρώντας το έργο της Πυροσβεστικής». Στην ίδια ανακοίνωση άφησε σαφείς αιχμές κατά των πρυτανικών αρχών, σημειώνοντας ότι «δεν ενημέρωσαν για όσα εκτυλίσσονταν στον χώρο ευθύνης τους». Η διαμάχη συνεχίστηκε με ανακοίνωση της διοίκησης του ΑΠΘ, η οποία ανέφερε ότι η Πρυτανεία είχε επισήμως ενημερώσει την Αστυνομία για την κατάληψη στο κτίριο της Θεολογικής. Ως απάντηση πηγές του Αρχηγείου σχολίασαν ότι στην «επίμαχη» ανακοίνωση η Πρυτανεία ενημέρωνε μεν για την κατάληψη, αποφεύγοντας να ζητήσει με σαφήνεια την επέμβαση της Αστυνομίας για τη λήξη της κατάληψης. Το βράδυ του Σαββάτου πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκμεταλλεύθηκαν τη συγκυρία και προσπάθησαν να περάσουν στην αντεπίθεση. «Εάν όσοι λοιδορούσαν το πόρισμα της “επιτροπής Παρασκευόπουλου” για τα Πανεπιστήμια, το εφάρμοζαν, τότε ζητήματα επικοινωνίας και συντονισμού όπως για τα πρόσφατα γεγονότα στο ΑΠΘ θα είχαν επιλυθεί» σχολίασαν, αναφερόμενοι στις επισημάνσεις της 12μελούς επιτροπής «για τη μελέτη των ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας», που συνέστησε το υπουργείο Παιδείας και στην οποία ήταν πρόεδρος ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ευθύνες στην κυβέρνηση για ανικανότητα

Τα γεγονότα στο ΑΠΘ και στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου στηλίτευσαν κόμματα της αντιπολίτευσης. «Τις τελευταίες μέρες δύο νέα σοβαρά περιστατικά προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο θλιβερών γεγονότων που θέτουν σε κίνδυνο φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και πλήττουν το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου. Αυτά είναι, δυστυχώς, τα αποτελέσματα της ανικανότητας και της ιδεοληψίας που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η Ν.Δ. θα βάλει τέλος στη γενικευμένη κατάσταση ασυδοσίας και ανομίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα ελληνικά πανεπιστήμια. Γι’ αυτό και έχει δεσμευθεί να καταργήσει το άσυλο, να αποκαταστήσει το κύρος του δημόσιου πανεπιστημίου και να εξασφαλίσει το ακαδημαϊκό περιβάλλον που αρμόζει σε μία ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. κ. Νίκη Κεραμέως.

Η υπεύθυνη Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη της ΔΗΣΥ κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, από την πλευρά της, ανέφερε ότι «τα τελευταία εικοσιτετράωρα η βία και η ανομία έχουν θεριέψει. Στα Εξάρχεια οι ζημιές σε δημόσιους χώρους, αλλά και σε περιουσίες ιδιωτών, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Στο ΑΠΘ οι καταστροφές στη Θεολογική Σχολή υπολογίζονται σε 100.000 ευρώ. Μόλις τα ξημερώματα, ταραξίες εισέβαλαν στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, λεηλάτησαν και έκαψαν αφού μαχαίρωσαν τον φύλακα! Και σαν να μη συμβαίνει τίποτα, οι κυρίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περί άλλα τυρβάζουν. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή