Φθηνά δάνεια για την υλοποίηση των επενδύσεων

Φθηνά δάνεια για την υλοποίηση των επενδύσεων

Κόστος δανεισμού που θα πλησιάζει το αντίστοιχο των ευρωπαϊκών θα εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις που θα θελήσουν να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, τα επιτόκια θα είναι της τάξης του 0,2%-0,3%, έναντι του 3,3% περίπου του σημερινού κόστους δανεισμού τους από τις τράπεζες. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο δάνειο θα καλύπτει έως 50% της επένδυσης, ενώ τουλάχιστον 30% θα προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό, το μέσο επιτόκιο θα διαμορφωθεί κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό που είναι περίπου 1,5%, αναφέρει η πηγή. Το όφελος είναι μεγαλύτερο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δανείζονται με επιτόκια 5%-7% σε ορισμένες περιπτώσεις. Το σημαντικότερο για τις μικρότερες επιχειρήσεις είναι αυτή καθεαυτήν η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, την οποία πολλές δεν είχαν έως τώρα.

Ιδιωτικές επενδύσεις πάνω από 4 δισ. θα μπορέσουν να ξεκινήσουν φέτος, ενώ συνολικά προβλέπεται να κινητοποιηθούν επενδύσεις 31,8 δισ., με τα δάνεια των 12,7 δισ. 

Μετά την έγκριση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, που πήρε την ονομασία «Ελλάδα 2.0», από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εκταμιευθούν οι προκαταβολές του 13% τόσο για τα δάνεια, όσο και για τις επιχορηγήσεις, δηλαδή συνολικά περίπου 4 δισ. Από αυτά, για τα δάνεια θα προορίζεται περίπου 1,65 δισ., που θα συμπληρωθεί από ίδια κεφάλαια (τουλάχιστον 20%) και τραπεζικά δάνεια (τουλάχιστον 30%). Οπως ανέφεραν χθες αρμόδιες πηγές, μετά την παρουσίαση του «Ελλάδα 2.0» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι εκταμιεύσεις των δανείων, όπως και των επιχορηγήσεων, αναμένονται κάποια στιγμή το καλοκαίρι. Ωστόσο, η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι τράπεζες θα καταλήξουν από τώρα στις επιλέξιμες επενδύσεις, έτσι ώστε το καλοκαίρι να προχωρήσουν άμεσα οι συμβάσεις.

Μόνο επενδύσεις που υπακούουν σε συγκεκριμένα κριτήρια θα είναι, ωστόσο, επιλέξιμες. Αυτά είναι: η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση, η εξωστρέφεια, η καινοτομία και η μεγέθυνση μέσω εξαγορών και συνεργασιών.

Φθηνά δάνεια για την υλοποίηση των επενδύσεων-1

Τα δάνεια θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος προσωρινά, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφληθούν από τους δανειολήπτες. Η διάρκεια της χρηματοδότησης θα είναι 8-12 χρόνια, με περίοδο χάριτος 2-3 χρόνια. Οπως διευκρινίσθηκε χθες, σε περίπτωση αθέτησης της υποχρέωσης εξόφλησης θα επιβαρύνονται εξίσου, κατ’ αναλογία, η τράπεζα και το κράτος. Κάτι που αποτελεί ένα λόγο για να είναι προσεκτικές στην επιλογή τους οι τράπεζες.

Το δάνειο, πάντως, θα επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις στο κράτος και όχι από τις τράπεζες, διευκρινίσθηκε.

Η διοχέτευση θα γίνεται μέσα από 3 κανάλια: 1. Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως ΕΤΕπ και EBRD, που θα ασχοληθούν με μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια. 2. Τις εμπορικές τράπεζες, εντός και εκτός Ελλάδας. 3. Την Εquity Platform που θα απευθύνεται σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και θα πάρει πολύ μικρότερο μερίδιο από τα δύο πρώτα κανάλια. Η κυβέρνηση θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις τράπεζες.

Τα δάνεια θα δίνονται στις τράπεζες σε δόσεις των 100-200 εκατ. ευρώ κάθε φορά και όταν συμβασιοποιείται ένα μεγάλο ποσοστό θα μπορεί να δίνεται η επόμενη δόση. Αρμόδιο στέλεχος υποστήριζε χθες ότι «το εργαλείο αυτό αρέσει πολύ», επισημαίνοντας ότι η ζήτηση προβλέπεται μεγάλη, καθώς όλες οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι έχουν ώριμα έργα που περιμένουν στη σειρά να χρηματοδοτηθούν.

Εξαγορές επιχειρήσεων 

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των συνεργασιών και εξαγορών επιχειρήσεων, διευκρινίσθηκε ότι δεν θα αφορά αυτή καθαυτήν την εξαγορά, αλλά την επένδυση που θα συνοδεύσει μια τέτοια κίνηση. Επίσης, θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για την αποφυγή μονοπωλίων. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι η συνεργασία θα μπορούσε να αφορά ξενοδοχεία ή ελαιοπαραγωγούς για κοινό branding των προϊόντων και υπηρεσιών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή