ΚΟΣΜΟΣ

Η τηλεμαχία Βέμπερ – Τίμερμανς και η περίπτωση Μπαρνιέ

Η τηλεμαχία Βέμπερ – Τίμερμανς και η περίπτωση Μπαρνιέ

Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελείται κατά 50% από γυναίκες, ενώ ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, που όπως όλα δείχνουν θα είναι άνδρας, θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την καταπολέμηση της διαφοράς στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτά είναι τα δύο θέματα στα οποία συμφώνησαν οι δύο κυριότεροι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο 46χρονος Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, και ο 58χρονος Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, που κατεβαίνει με τη σημαία των Σοσιαλδημοκρατών. Σχεδόν σε όλα τα άλλα ζητήματα οι διαφωνίες ήταν εμφανείς.

Για παράδειγμα, στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ο κ. Τίμερμανς κατηγόρησε την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά ότι «φέρεται σαν δεινόσαυρος» διότι υποστηρίζει πεπαλαιωμένες απόψεις. Ο κ. Βέμπερ απάντησε ότι «μόνο ορισμένοι τρελοί της Δεξιάς αρνούνται ότι υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική για το κλίμα», φράση η οποία συζητήθηκε ευρέως στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, διότι θεωρήθηκε ότι φωτογραφίζει «τρελούς της Δεξιάς» πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων. Ο Γερμανός υποψήφιος απέρριψε ωστόσο την πρόταση του κ. Τίμερμανς για φορολόγηση των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, αλλά συναίνεσε με την ιδέα για επιβολή φόρου στην κηροζίνη που πρακτικά ισοδυναμεί με ακριβότερες αεροπορικές μεταφορές. Πρόσθεσε ότι εάν εκλεγεί, θα στραφεί στις άλλες ηπείρους και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, για μια ενιαία κλιματική πολιτική. Δεν διευκρίνισε πώς θα κατορθώσει να μεταπείσει τους «τρελούς της Δεξιάς», σε περίπτωση που συναντήσει κάποιον από αυτούς στα υπερατλαντικά ταξίδια του – τα οποία θα φορολογούνται περισσότερο λόγω του επερχόμενου ευρωπαϊκού φόρου στην κηροζίνη.

«Μάρσαλ» για την Αφρική

Μια άλλη διαφωνία εκδηλώθηκε στο ζήτημα της Αφρικής, το οποίο συνδέεται με το πρόβλημα της μετανάστευσης και την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσόγειο με τις λέμβους Αφρικανών μεταναστών να προσεγγίζουν διαρκώς τις ευρωπαϊκές ακτές. Ο κ. Τίμερμανς υποστήριξε σαφέστατα ότι η Ευρώπη πρέπει να εκπονήσει ένα «Σχέδιο Μάρσαλ για την Αφρική», που θα συμβάλει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του κράτους δικαίου σε όλες τις χώρες της ηπείρου. Ο κ. Βέμπερ απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι η Ευρώπη οφείλει μεν να στηρίξει την Αφρική, αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών και των άλλων οικονομικών συναλλαγών.

Ο Γερμανός πολιτικός ακολούθησε σκληρότερη στάση από τον Ολλανδό αντίπαλό του και σε ό,τι αφορά τους Eυρωπαίους που έγιναν εθελοντές μαχητές του ISIS στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή και τώρα έχουν συλληφθεί από τους Κούρδους. Υποστήριξε ότι δεν πρέπει να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στην Ευρώπη και ότι πρέπει να δικαστούν στα μέρη όπου κρατούνται. Ο κ. Τίμερμανς τόνισε ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αποδοθεί από ειδικό διεθνές δικαστήριο που θα πρέπει να θεσμοθετηθεί για αυτόν τον σκοπό. Υπενθυμίζεται ότι το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, έχει υπολογίσει ότι έχουν συλληφθεί πάνω από 10.000 μαχητές του ISIS, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το σύστημα Spitzenkandidat (πρώτος υποψήφιος), που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2014, ο πολιτικός που θα βρεθεί στον θώκο της Κομισιόν θα είναι ο υποψήφιος του πανευρωπαϊκού κόμματος που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη υποστήριξη στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν μεταξύ 23-26 Mαΐου. Ωστόσο, η τελική επιλογή ανήκει στους αρχηγούς κρατών, οι οποίοι δεν είναι νομικά δεσμευμένοι να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο σύστημα. Με βάση τον σημερινό προγραμματισμό, θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής στις 28 Μαΐου και τότε οι ηγέτες θα αποφασίσουν αν θα συναινέσουν –με απλή πλειοψηφία και χωρίς δικαίωμα βέτο– στην επικύρωση του υποψηφίου του πανευρωπαϊκού κόμματος που θα έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 οι αρχηγοί κρατών χρειάστηκαν τέσσερις συνόδους κορυφής για να επικυρώσουν την επιλογή του κ. Γιούνκερ. Σήμερα, σύμφωνα με τις τελευταίες πανευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στη Γερμανία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προηγείται σταθερά συγκεντρώνοντας 24% έναντι 20% των Σοσιαλδημοκρατών. Εάν οι τάσεις επαληθευθούν, τότε θα πρέπει ο κ. Βέμπερ να αναδειχθεί πρόεδρος της Κομισιόν. Με δεδομένη πάντως τη μη δεσμευτικότητα του συστήματος Spitzenkandidat, συζητείται η πιθανότητα να ενισχυθεί η άποψη του Εμανουέλ Μακρόν που απορρίπτει την επιλογή Βέμπερ.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα επιθυμούσε έναν κεντρώο πρόεδρο και θεωρείται ότι υποστηρίζει τη γραμμή «οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον Βέμπερ». Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται το ενδεχόμενο, αν ασφαλώς συνταχθούν μαζί του αρκετοί άλλοι ηγέτες, να παραμεριστεί ο κ. Βέμπερ και να επιλεγεί για το ισχυρότερο αξίωμα της Ευρώπης ο νυν Eυρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο 68χρονος Γάλλος πολιτικός, που θεωρείται ότι συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής στάσης στο ζήτημα του Brexit, οργώνει την Ευρώπη μιλώντας για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Παρά το γεγονός ότι ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποφεύγει να εμφανίζεται στις φιέστες του κ. Βέμπερ, γεγονός που ήδη σχολιάζεται δηκτικά. Ο κ. Βέμπερ δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις γαλλικές αντιρρήσεις, αλλά και τις ουγγρικές, αφού ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι δεν θα τον υποστηρίξει επειδή τον θεωρεί υπεύθυνο για την πολύκροτη έξωση του κόμματός του, του Φιντέζ, από το ΕΛΚ.