Εκτοξεύθηκε υπέρ Ν.Δ. η διαφορά στο τμήμα του εξωτερικού

Εκτοξεύθηκε υπέρ Ν.Δ. η διαφορά στο τμήμα του εξωτερικού

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντριπτική διαφορά, 18,61%, σημείωσε η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, στο τμήμα των εκλογέων εξωτερικού. Εν τω μεταξύ, χθες, ολοκληρώθηκε η συνολική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε επίπεδο επικράτειας, με τη διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώνεται στις 9,36 μονάδες.

Αναλυτικά, όσον αφορά το τμήμα εξωτερικού, η Ν.Δ. συγκέντρωσε ποσοστό 33,89%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,28%, το ΚΚΕ 14,09%, το ΚΙΝΑΛ 8,58%, το Ποτάμι 4,95%, η Χ.Α. 3,58%, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη 3,25%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου 1,70% και ο ΛΑΟΣ 1,28%. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο τμήμα εξωτερικού τα ποσοστά του ΚΚΕ, του Ποταμιού και του ΜέΡΑ25 ήταν κατά πολύ αυξημένα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα στην επικράτεια.

Επικράτεια

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, στην επικράτεια, η Ν.Δ. έλαβε ποσοστό 33,12%, καταλαμβάνοντας 8 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,76%, καταλαμβάνοντας 6 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 7,72%, καταλαμβάνοντας 2 έδρες, το ΚΚΕ 5,35%, καταλαμβάνοντας 2 έδρες, η Χρυσή Αυγή 4,88%, καταλαμβάνοντας 2 έδρες και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου 4,18%, καταλαμβάνοντας 1 έδρα.

Εκτός Ευρωβουλής, έμειναν το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με ποσοστό 2,99%, το Ποτάμι με ποσοστό 1,52%, ενώ ο ΛΑΟΣ συγκέντρωσε ποσοστό 1,23%.

Θεσσαλονίκη

Εν τω μεταξύ, για τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης θα αναμετρηθούν στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής ο Νίκος Ταχιάος, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 22,4%, και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος έλαβε 14,93%. Το «ζευγάρι» του δεύτερου γύρου των εκλογών οριστικοποιήθηκε μετά την επανακαταμέτρηση των ψήφων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, την οποία είχε ζητήσει ο «τρίτος» Γιώργος Ορφανός. Ο κ. Ορφανός είχε πολύ μικρή διαφορά, μόλις 509 ψήφων, από τον κ. Ζέρβα και έλαβε ποσοστό 14,52%, ενώ ζήτησε επανακαταμέτρηση και λόγω πληροφοριών που έλεγαν ότι είχε καταγραφεί μεγάλος αριθμός άκυρων ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πάντως, τα αποτελέσματα της επανακαταμέτρησης των ψήφων από το πρωτοδικείο ήταν ίδια με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών.

Εγκύκλιος

Εγκύκλιο με οδηγίες για τον επαναληπτικό γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την προσεχή Κυριακή εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Οπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, η επαναληπτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα, οι εκλογείς δεν θα σημειώνουν σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο και θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με την παράταξη που επιθυμούν. Ωστόσο, τα ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν θα προσμετρούνται ως άκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή