Τα μειωμένα εισιτήρια θα προπληρώνονται

Τα μειωμένα εισιτήρια θα προπληρώνονται

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τάξη στα οικονομικά των συγκοινωνιακών φορέων μέσω της ορθολογικότερης κατανομής των χρεών που προκύπτουν από την παροχή μειωμένου εισιτηρίου σε δικαιούχους, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για πρόβλημα ετών του ΟΑΣΑ (Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών), ο οποίος αδυνατεί να εισπράξει από τους αρμόδιους φορείς (υπουργεία που παρέχουν δωρεάν ή μειωμένη μετακίνηση σε δικαιούχους) τα ποσά που τους αναλογούν για την παραπάνω παροχή. 

Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Εργασίας, για παράδειγμα, διατηρεί οφειλή προς τον ΟΑΣΑ ύψους 137 εκατ. ευρώ για εφέτος, γεγονός το οποίο προκάλεσε αρνητική έκπληξη στους αρμοδίους. Και αυτό γιατί η σχετική σύμβαση που υπογραφόταν τα προηγούμενα έτη μεταξύ ΟΑΣΑ και υπουργείου Εργασίας για τα δωρεάν εισιτήρια των ανέργων, προέβλεπε σημαντικά χαμηλότερο ποσό, το οποίο πρακτικά καταδεικνύει την άγνοια του υπουργείου Εργασίας για τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων. Το ίδιο υπουργείο φαίνεται ότι χρωστάει άλλα 32 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά, στον ΟΑΣΑ.

Για πολλά χρόνια, διάφορα υπουργεία (Εργασίας, Παιδείας, Εθνικής Αμυνας κ.ά.) έδιναν στον ΟΑΣΑ έναν ενδεικτικό αριθμό δικαιούχων που απολάμβαναν τις παραπάνω παροχές, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι οφειλές εξοφλούνταν με μεγάλη καθυστέρηση ή και καθόλου. Σημαντική βελτίωση στην κατάσταση εκτιμάται ότι έδωσε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που για την έκδοση της σχετικής προσωποποιημένης κάρτας (η οποία παρέχει το δικαίωμα δωρεάν διέλευσης) υποχρέωνε την επίδειξη της αντίστοιχης κάρτας ανεργίας του δικαιούχου. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει, με αποτέλεσμα τα ήδη επιβαρυμένα οικονομικά των συγκοινωνιακών φορέων να καλούνται να καλύψουν πρόσθετες ζημίες.

Στις σκέψεις του υπουργείου Υποδομών, τις οποίες αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση για τον ΟΑΣΘ στη Βουλή, είναι η υποχρέωση καταβολής του ανάλογου ποσού από τα υπουργεία στην αρχή του έτους, αντί στο τέλος. Πρακτικά, τα υπουργεία που προσφέρουν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις των δικαιούχων, αναγκάζονται, στην αρχή κάθε έτους, να έχουν ήδη τον ακριβή αριθμό τους, να έχουν προϋπολογίσει την παραπάνω δαπάνη και να την καταβάλλουν στον ΟΑΣΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΟΑΣΑ δεν θα παρέχει το δικαίωμα μετακίνησης στους επιβάτες με μειωμένο κόμιστρο.

«Ολοι τζάμπα. Φοιτητές, σώματα ασφαλείας, διάφορες κοινωνικές ομάδες. Δεν διαφωνούμε, αλλά αν θέλει το κράτος να κάνει κοινωνική πολιτική, πρέπει τα υπουργεία να δίνουν χρήματα στους Οργανισμούς, ώστε να μην καταρρέουν» τόνισε ο κ. Καραμανλής. «Μέχρι τώρα, τα υπουργεία υποτίθεται πως έδιναν αυτά τα χρήματα στο τέλος του χρόνου, αλλά στην πράξη ποτέ δεν τα έδιναν. Τώρα, όπως, αποφασίσαμε με τον αρμόδιο υφυπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, αυτό να γίνεται από την αρχή του χρόνου. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα παίρνει τα χρήματα από το Αμυνας, από το Εργασίας κ.λπ. για να πληρώσει, π.χ., τους συγκοινωνιακούς φορείς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των προσωποποιημένων καρτών μειωμένου ή δωρεάν κομίστρου, οι δικαιούχοι (που κάνουν χρήση του δικαιώματος) ελεύθερης μετακίνησης σήμερα είναι 41.860 ΑμεΑ, 260.000 άνεργοι και 3.650 οπλίτες. Μετακίνηση με μειωμένο κόμιστρο δικαιούνται και χρησιμοποιούν 9.760 πολύτεκνοι, 175.900 άτομα άνω των 65 ετών, 54.550 νέοι έως 18 ετών και 101.400 φοιτητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της ελεύθερης μετακίνησης ανέργων, το 2015, ποτέ δεν προβλέφθηκε η εγγραφή των σχετικών δαπανών στις πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, με αποτέλεσμα ο ΟΑΣΑ να μην εισπράττει νομίμως διεκδικούμενες οφειλές και να επιβαρύνεται με το πλήρες κόστος άσκησης της σχετικής κοινωνικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή