Η ατζέντα Μόντι άναψε μεγάλες φωτιές στην Ινδία

Η ατζέντα Μόντι άναψε μεγάλες φωτιές στην Ινδία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ινδία είναι ένα γιγάντιο πολύχρωμο μωσαϊκό το οποίο ο εθνικιστής πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επιχειρεί να μετατρέψει σε μονόχρωμο, ινδουιστικό τάπητα, με βάση την αρχή της Χιντού Ράστρα, που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «Ινδία για τους ινδουιστές». Η εβδομάδα που πέρασε ήταν εκείνη κατά την οποία οι «ψηφίδες» δεν έμειναν ατάραχες να παρακολουθήσουν το ξερίζωμά τους, αλλά διαμαρτυρήθηκαν με ένταση, σε επεισόδια των οποίων την ακριβή έκταση δεν γνωρίζουμε γιατί οι Αρχές έκλεισαν σε πολλές περιοχές το Ιντερνετ. Υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον έξι νεκρούς και χιλιάδες συλλήψεις, κάποιες εκ των οποίων, όπως του γνωστού ιστορικού Ραματσάντρα Γκούχα στην πόλη Μπανγκαλόρ, έγιναν σε ζωντανή σύνδεση, την ώρα που έδινε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό.

Οι διαδηλώσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας πυροδοτήθηκαν από την ψήφιση, στις 11 Δεκεμβρίου, του νόμου περί ιθαγένειας, ο οποίος διευκολύνει τη χορήγηση ινδικής ιθαγένειας σε πρόσφυγες από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και το Αφγανιστάν – αρκεί να μην είναι μουσουλμάνοι. Η κυβέρνηση Μόντι υποστηρίζει ότι μοναδικός σκοπός του νόμου αυτού είναι να προστατέψει τις μειονότητες που μπορεί να διώκονται στις προαναφερθείσες χώρες στις οποίες πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι.

Για τους 200 εκατομμύρια μουσουλμάνους κατοίκους της χώρας, όμως, ο νόμος χτυπάει ένα δυνατό καμπανάκι συναγερμού. Οι Ινδοί μουσουλμάνοι (περίπου 14% του πληθυσμού) φοβούνται ότι η ατζέντα που υλοποιεί η κυβέρνηση Μόντι έχει ως τελικό στόχο τους ίδιους. Μια πρόβα έγινε ήδη στο ανατολικό κρατίδιο Ασάμ, που συνορεύει με το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ, στο οποίο ζητήθηκε από τους πολίτες να αποδείξουν ότι η οικογένειά τους ζούσε στην Ινδία πριν από το 1971. Από τα 33 εκατομμύρια κατοίκους του κρατιδίου, περίπου 2 εκατομμύρια, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, δεν κατόρθωσαν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα έγγραφα και έμειναν ως εκ τούτου χωρίς υπηκοότητα.

Ο Μόντι σκοπεύει να επεκτείνει το πρόγραμμα απόδειξης υπηκοότητας σε όλη τη χώρα, ενώ υπόσχεται στρατόπεδα κράτησης για όσους «κόβονται» στο τεστ. Η επιθετική μετατροπή της Ινδίας σε εξ ολοκλήρου ινδουιστική χώρα ξεκινάει από τα σχολικά βιβλία, από τα οποία ο Μόντι αφαίρεσε κάθε αναφορά σε μουσουλμάνους ηγεμόνες της χώρας, όπως o Μογγόλος αυτοκράτορας Σαχ Τζαχάν που το 1632 έδωσε εντολή να χτιστεί το διασημότερο σήμερα μνημείο της Ινδίας, το Ταζ Μαχάλ.  Η προσφυγή εναντίον του νόμου που συνδέει τη χορήγηση της υπηκοότητας με το θρήσκευμα θα εξεταστεί από το ανώτατο δικαστήριο τον Ιανουάριο, αλλά εν τω μεταξύ οι πολίτες έχουν ξεσηκωθεί για την υπεράσπιση της ισονομίας και ισοπολιτείας. Ο ιστορικός Γκούχα στο παρελθόν είχε εκτιμήσει ότι η Ινδία είναι κατά το 50% δημοκρατία, ενώ στην αρχή της χρονιάς, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel έλεγε ότι η πλάστιγγα έχει γείρει στο 40%-60%. Ολα αυτά πριν από τη σύλληψή του σε απευθείας σύνδεση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή