Βραβεία Γκράμι: νιάτα και θλίψη

Βραβεία Γκράμι: νιάτα και θλίψη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν η ετήσια κορύφωση ενός θεσμού φημισμένου για την έφεσή του στο ξεφάντωμα και sτη διασκέδαση, όμως την Κυριακή το βράδυ, το κλίμα στην 62η τελετή απονομής των μουσικών βραβείων Γκράμι, δύσκολα θα μπορούσε να γίνει βαρύτερο.

Το Staples Center του Λος Αντζελες, όπου φιλοξενείται παραδοσιακά η απονομή, στεγάζει και την έδρα των LA Lakers, το γήπεδο δηλαδή όπου ο αδικοχαμένος Κόμπι Μπράιαντ έπαιζε για περίπου είκοσι χρόνια.

Τα νέα του θανάτου του καλαθοσφαιριστή σε δυστύχημα με ελικόπτερο έφτασαν μόλις λίγες ώρες πριν από την έναρξη της βραδιάς, προσθέτοντάς της μία ακόμα σκιά: εδώ και μέρες, η Εθνική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης των ΗΠΑ, ο οργανισμός απονομής των Γκράμι, ταλαιπωρείται από ένα σκάνδαλο που περιλαμβάνει την αποπομπή τής πρώην εκτελεστικής διευθύντριάς του, Ντέμπορα Ντάγκαν, αρκετές κατηγορίες εκ μέρους της για πάσης φύσεως ολισθήματα του προκατόχου της και ποιος ξέρει τι άλλο.

Eστω κι έτσι, μεγάλη νικήτρια της βραδιάς αναδείχθηκε η μόλις 18χρονη Αμερικανίδα Μπίλι Aϊλις, που επέστρεψε στο σπίτι της με πέντε βραβεία: καλύτερης νέας καλλιτέχνιδος, τραγουδιού και ηχογράφησης της χρονιάς (για το ελεκτροπόπ «Bad Guy»), άλμπουμ της χρονιάς (για το «When we fall asleep, where do we go?») και καλύτερου ποπ δίσκου (για το ίδιο). Τα τέσσερα πρώτα βραβεία είναι και τα πλέον πολυπόθητα του θεσμού, ενώ η Aϊλις έγινε από την Κυριακή η πρώτη καλλιτέχνις που τα κατακτά την ίδια χρονιά.

Στην αρχή της βραδιάς διαφαινόταν ότι το επίτευγμα θα ανήκε στην 31χρονη ράπερ ονόματι Lizzo, ειδικά μετά το πλήθος των υποψηφιοτήτων της και την κατάκτηση του Γκράμι για την καλύτερη σόλο ερμηνεία ποπ τραγουδιού, τελικά όμως κράτησε το βραβείο του καλύτερου άλμπουμ «σύγχρονης αστικής μουσικής» («Cuz I love you») και εκείνο της καλύτερης ερμηνείας παραδοσιακού r&b τραγουδιού («Jerome»). Στο μεταξύ, τις διαρκείς αναφορές στον Κόμπι Μπράιαντ διαδέχονταν η επί σκηνής επανασύνδεση των Aerosmith με τους Run DMC για μία εκτέλεση του «Walk this way» η πρώτη συναυλιακή εμφάνιση της Ντέμι Λοβάτο μετά τον παρ’ ολίγον χαμό της από υπερβολική δόση το 2018, το φλαμένκο της ανερχόμενης Ισπανίδας Rosalia, αλλά και ένας φόρος τιμής στον αδικοχαμένο ράπερ Νίπσι Χασλ.

Ηταν στα αλήθεια βαρύ το κλίμα και η δουλειά τής παρουσιάστριας Αλίσια Κις δεν ήταν εύκολη, ειδικά όταν επέλεγε να σχολιάσει το σκάνδαλο που βαρύνει εσχάτως τον θεσμό: οι αοριστολογίες ήταν μάλλον αναπόφευκτες.

Οπως και να έχει, από τα υπόλοιπα σημαντικά βραβεία της βραδιάς ξεχώρισαν εκείνα των Lil Nas X και Μπίλι Ρέι Σάιρους για το καλύτερο μουσικό βίντεο («Old town road»), των Cage the Elephant για το καλύτερο ροκ άλμπουμ («Social Cues»), του Tyler, The Creator για το καλύτερο ραπ άλμπουμ («Igor»), αλλά και των Vampire Weekend για το καλύτερο άλμπουμ εναλλακτικής μουσικής («Father of the bride»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή