Αντιπολίτευση και δήμαρχοι εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν

Αντιπολίτευση και δήμαρχοι εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα συνολικά κρούσματα να προσεγγίζουν τις 40.000 και τους θανάτους να ξεπερνούν τους 800 από τις αρχές της εβδομάδας, η Τουρκία βρίσκεται στην ένατη θέση των χωρών που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την επιδημία του κορωνοϊού. Το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκινούσε το εβδομαδιαίο τηλεδιάγγελμά του, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούσαν δεδομένο πως ο Τούρκος πρόεδρος θα ανακοίνωνε σκληρά μέτρα περιορισμού. Αντιθέτως, ο Ερντογάν διέταξε τους πολίτες να φορούν μάσκες όταν ψωνίζουν ή επισκέπτονται πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, προτού προβεί σε σειρά επαίνων για τις κυβερνητικές προσπάθειες. «Η Τουρκία είναι μία από τις πιο προετοιμασμένες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας», ανέφερε ο Τούρκος ηγέτης. «Κάθε εργοστάσιό μας θα συνεχίσει να παράγει, οι αγρότες μας δεν θα αφήσουν ένα στρέμμα γης ακαλλιέργητο», συμπλήρωσε με στόμφο.

Παρότι ο ρυθμός εξάπλωσης του COVID-19 στη γείτονα χώρα αυξάνεται εκθετικά, η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στην παραγωγή και στην οικονομία εις βάρος μιας δυναμικής προσέγγισης στα περιοριστικά μέτρα. Ταυτόχρονα, η εθνική ενότητα που παρατηρείται σε πολλές χώρες φαίνεται να λείπει από την Τουρκία, καθώς το κυβερνών κόμμα AKP έρχεται σε πρωτοφανείς συγκρούσεις με δημάρχους και νομάρχες που ανήκουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ως απάντηση στις προσπάθειες των δημάρχων της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να μαζέψουν πόρους για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού απαγόρευσε τη συγκέντρωση κεφαλαίων από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις εάν αυτές δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί πρώτα από αξιωματούχους της Αγκυρας.

«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με ένα κράτος μέσα στο ίδιο το κράτος», επεσήμαινε πριν από μία εβδομάδα ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός εθνικού ταμείου καταπολέμησης του κορωνοϊού και καλώντας όλους τους πολίτες να συνεισφέρουν σε αυτό. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες μπλόκαραν τους λογαριασμούς συλλογής κεφαλαίων των δήμων που διοικούνται από υποψηφίους της αντιπολίτευσης – οι δήμοι που διοικούνται από το AKP, καθώς και διάφορες ισλαμικές κοινότητες, συνεχίζουν να συγκεντρώνουν χρήματα ανεμπόδιστα.

Ο έρανος που ανακοίνωσε ο Ερντογάν φαίνεται να έχει καταστεί υποχρεωτικός για εκατοντάδες δημόσιους υπαλλήλους, με εντολές των ανωτέρων που επιθυμούν να ικανοποιήσουν την κυβέρνηση. Η Συντεχνία Εκπαιδευτικών και Επιστημόνων της Τουρκίας αναφέρει ότι πολλοί δάσκαλοι αναγκάστηκαν να δώσουν χρήματα παρά τη θέλησή τους, ενώ ορισμένοι μουφτήδες απαιτούν από το προσωπικό να παρουσιάσει τραπεζικές αποδείξεις για να πιστοποιήσει τις δωρεές του. Οι κινήσεις της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει κύμα αντιδράσεων στην τουρκική κοινωνία, ενεργοποιώντας άμεσα τις συνήθεις αυταρχικές αντιδράσεις του AKP. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως έχει εντοπίσει 616 υπόπτους που κοινοποίησαν «αβάσιμα και προκλητικά μηνύματα σχετικά με τον κορωνοϊό» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ 229 από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή