ΚΟΣΜΟΣ

Λιγότερη ειρήνη, περισσότερη βία στον κόσμο το 2020

ligoteri-eirini-perissoteri-via-ston-kosmo-to-2020-2382804

Ολο και λιγότερο ειρηνικός εμφανίζεται να είναι ο κόσμος μας, καθώς η βία και οι συγκρούσεις αυξήθηκαν φέτος για ένατη φορά τα τελευταία 12 χρόνια, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης, ένα μη κερδοσκοπικό think tank, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα τον νέο Δείκτη Παγκόσμιας Ειρήνης.

Το Ινστιτούτο βαθμολογεί τα επίπεδα ειρήνης χρησιμοποιώντας 23 ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες (βαθμός ασφάλειας, εσωτερικές συγκρούσεις, διενέξεις με άλλες χώρες, βαθμός στρατικοποίησης κ.ά.) σε 163 ανεξάρτητα κράτη και εδάφη, καλύπτοντας το 99,7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Φέτος, ο δείκτης ειρήνης δείχνει να έχει επιδεινωθεί σε 80 χώρες και να έχει βελτιωθεί σε 81. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, τα επίπεδα ειρήνης σε όλο τον κόσμο έχουν μειωθεί συνολικά κατά 2,5% από το 2008.

ligoteri-eirini-perissoteri-via-ston-kosmo-to-20200

Ενώ οι συγκρούσεις και οι κρίσεις που εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία έχουν αρχίσει να υποχωρούν, έχουν αντικατασταθεί από ένα κύμα έντασης και αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Ισλανδία είναι και πάλι, για το 2020 η πλέον ειρηνική χώρα του κόσμου, μια θέση που κατέχει από το 2008 και ακολουθείται από τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστρία, την Πορτογαλία και τη Δανία.

Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 121η θέση. Το Αφγανιστάν βρίσκεται στην τελευταία θέση, στην προτελευταία η Συρία και πάνω από αυτήν το Ιράκ. Η παγκόσμια βία μεταφράζεται σε ένα κόστος που αγγίζει τα 14,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή 1.900 δολάρια για κάθε άτομο.