Το στοίχημα του Τζο Μπάιντεν για τη μάχη των εκλογών

Το στοίχημα του Τζο Μπάιντεν για τη μάχη των εκλογών

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι αμερικανικοί δρόμοι πάλλονται από αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια, με την οικονομία να περιδινείται σε βαθιά κρίση, έξι ομάδες εργασίας συνεδριάζουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το βλέμμα των επιτελείων του Τζο Μπάιντεν αλλά και του Μπέρνι Σάντερς είναι στραμμένο στον Νοέμβριο και η αποστολή τους δεν είναι άλλη από το να γεφυρώσουν το ρήγμα στην καρδιά του Δημοκρατικού Κόμματος, ώστε να εκδιώξουν τον Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν, συνεχιστής της πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα, καλείται να οικοδομήσει μια ευρεία συμμαχία που θα αντιστοιχεί στην εντελώς διαφορετική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα του 2020, λαμβάνοντας υπόψη την έντονη πίεση εξ αριστερών που ασκεί σημαντικό τμήμα της βάσης του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μέσα από τις κοινές ομάδες εργασίας για την οικονομία, την υγεία, τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού και της δικαιοσύνης, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή, ο Μπάιντεν πασχίζει να αποδείξει στους οπαδούς του Μπέρνι Σάντερς ότι, παρά την αποτυχία του υποψηφίου τους, αξίζει να δώσουν τη μάχη των προεδρικών εκλογών.

Πρόσφατη έρευνα του κέντρου «Data for Progress» έδειξε ότι η υιοθέτηση προοδευτικής ατζέντας επικροτείται πλέον από την πλειονότητα της κοινής γνώμης, με πολιτικές όπως η κατάργηση της πατέντας των ακριβών φαρμάκων, η καθιέρωση αμειβόμενης αναρρωτικής άδειας και η μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια να αποσπούν τη σύμφωνη γνώμη του 54% ώς 64% των ψηφοφόρων, με τους διαφωνούντες μόλις στο 22% ώς 32%. Η χώρα έχει μετατοπιστεί σε προοδευτικότερες θέσεις και στο θέμα του ρατσισμού, ενώ εμβληματικό χαρακτήρα αποκτούν η αποκαθήλωση αγαλμάτων υμνητών της δουλείας και η κινητοποίηση για τη μετονομασία στρατιωτικών βάσεων που φέρουν ονόματα στρατηγών των δουλοκτητών νοτίων του αμερικανικού εμφυλίου. Το ερώτημα είναι πώς, παρ’ όλ αυτά, ένας πρόεδρος ταμπουρωμένος στις πιο αντιδραστικές, μειοψηφικές ιδέες, συνεχίζει να έχει πιθανότητες επανεκλογής.

Η απάντηση είναι ότι τα πάντα εξαρτώνται από το ποιοι, τελικά, θα ψηφίσουν τον Νοέμβριο. Τα δίδυμα δεινά της αποχής και του αποκλεισμού μερίδας των ψηφοφόρων από τις κάλπες είναι ικανά να «χαρίσουν» στις ΗΠΑ και στον πλανήτη μία ακόμη τετραετία Τραμπ. Ο Μπάιντεν, που χαρακτηρίζεται από τον Τραμπ «sleepy Joe» (ο υπναράς Τζο) έχει ακόμη πολλή δουλειά προκειμένου να κατορθώσει να ενθουσιάσει τη βάση του Δημοκρατικού Κόμματος. Ας μην ξεχνάμε ότι η νίκη του στις προκριματικές εκλογές προέκυψε όχι εξαιτίας της δύναμης της υποψηφιότητάς του, αλλά λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης σύσσωμου του κατεστημένου του Δημοκρατικού Κόμματος να ποντάρει πάνω του για να σταματήσει τον Μπέρνι Σάντερς. Στα κρυφά χαρτιά του Μπάιντεν συγκαταλέγεται ο σημαντικός ρόλος που πιθανότατα διαδραματίζει στις πολιτικές του επιλογές, χωρίς να φαίνεται, ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα.  Η μάχη των προεδρικών εκλογών δίνεται σε μέρη που δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί, όπως π.χ. στα αμερικανικά ταχυδρομεία.

Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Τραμπ ότι επιχειρεί να περικόψει τη χρηματοδότηση των ταχυδρομείων, για να υπονομεύσει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου, που θα διευκόλυνε τη συμμετοχή στις εκλογές όχι μόνο όσων εργάζονται την ημέρα της ψηφοφορίας (πάγια αιτία αποκλεισμού των χαμηλόμισθων από την εκλογική διαδικασία), αλλά και όσων αποφεύγουν τον συνωστισμό λόγω κορωνοϊού. Οι προκριματικές εκλογές στην Τζόρτζια, την περασμένη εβδομάδα, στις οποίες τα διαδικαστικά προβλήματα εμπόδισαν σημαντική μερίδα μαύρων ψηφοφόρων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι μια ένδειξη αυτού που οι Δημοκρατικοί αποκαλούν συστηματική προσπάθεια αποκλεισμού ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη αναφορά του Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πάνω από 80 διατάξεις, σε 20 διαφορετικές πολιτείες, που δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις κάλπες.

Στόχος του Δημοκρατικού υποψηφίου είναι να προσελκύσει τόσο μεγάλο ρεύμα ψηφοφόρων ώστε να μην έχει σημασία τίποτα από όλα αυτά, ούτε καν η σύσταση του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, που πριμοδοτεί κάποιες κρίσιμες Πολιτείες και η οποία έδωσε τη νίκη στον Τραμπ το 2016 παρότι είχε σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους λιγότερες από τη Χίλαρι Κλίντον. Στη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συμμαχίας καλείται να συμβάλει και το πρόσωπο που θα επιλεγεί ως αντιπρόεδρος, θέση για την οποία θεωρείται φαβορί η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας, Καμάλα Χάρις. Η γερουσιαστής Χάρις, της οποίας η οικογένεια κατάγεται από την Τζαμάικα, έχει το προφίλ που θα επέτρεπε στον Μπάιντεν να απευθυνθεί σε κοινό γυναικών, Αφροαμερικανών, με κεντρώο πολιτικό προσανατολισμό, ενώ ο ίδιος θα μπορούσε να υιοθετήσει κάποιες από τις προοδευτικές πολιτικές προτάσεις του Μπέρνι Σάντερς, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για τολμηρές πολιτικές σε εποχές πρωτοφανούς κοινωνικού αναβρασμού και ταυτόχρονης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Ο Μπάιντεν δεν έχει παρά να προσπαθήσει, αν και το βασικό συμπέρασμα από το πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι ότι όσα σχέδια και αν καταρτίζονται, οι εξελίξεις τα ξεπερνούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή