ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για Αγία Σοφία: Έγινε ξανά τζαμί – 350.000 άνθρωποι στην προσευχή

Ερντογάν για Αγία Σοφία: Έγινε ξανά τζαμί – 350.000 άνθρωποι στην προσευχή

Περίπου 350.000 άνθρωποι παραβρέθηκαν στην Αγία Σοφία και πέριξ αυτής, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά τη μετατροπή της σε τέμενος, ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Σε δηλώσεις του μετά την πρώτη προσευχή, σημείωσε ότι η Αγία Σοφία ήταν τέμενος και έγινε ξανά τζαμί, επιστρέφοντας στην προγενέστερη μορφή της, ενώ επεσήμανε ότι πλέον θα εξυπηρετεί τους πιστούς ως τέμενος.

Ερντογάν για Αγία Σοφία: Έγινε ξανά τζαμί – 350.000 άνθρωποι στην προσευχή-1Φωτ. Τουρκική Προεδρία

Είπε επίσης ότι άνθρωποι από όλες τις θρησκείες μπορούν να επισκέπτονται την Αγία Σοφία, ως πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε το μνήμα του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή, μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Από την πλευρά του, μέσω Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για νέα σελίδα στην ιστορία, αναρτώντας φωτογραφίες από την Αγία Σοφία.

Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

Η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Ο κ. Ερντογάν συνοδευόμενος από υπουργούς του και φορώντας λευκή μάσκα για προστασία από την Covid-19 γονάτισε στο μπλε χαλί πριν από την έναρξη της προσευχής.

Ερντογάν για Αγία Σοφία: Έγινε ξανά τζαμί – 350.000 άνθρωποι στην προσευχή-2Φωτ. Τουρκική Προεδρία

Στο σημείο και στην πλατεία έξω από την Αγία Σοφία βρίσκονται και χιλιάδες αστυνομικοί, καλώντας τους προσκυνητές να φορούν προστατευτικές μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. 

Λόγω της συρροής πιστών, πολλοί από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε πριν από το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι πέριξ της Αγίας Σοφίας ήταν γεμάτοι.

Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικο κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Εξαιτίας της πανδημίας, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι το πολύ χίλιοι πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού.

Διαβάστε επίσης:

Οι λευκές κουρτίνες που κρύβουν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες στην Αγία Σοφία (φωτογραφίες)

Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την Αγία Σοφία

Τουρκική προπαγάνδα: Υμνούν την Αγία Σοφία σε εννέα γλώσσες (βίντεο)

Πένθος σήμερα σε όλους τους ελληνορθόδοξους ναούς των ΗΠΑ για την Αγία Σοφία