Σε μπελάδες το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum

Σε μπελάδες το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλα ξεκίνησαν περίπου δύο εβδομάδες πριν, όταν η ιστοσελίδα φωτογραφικού περιεχομένου fstoppers.com δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Το Magnum πουλάει μέσω της ιστοσελίδας του φωτογραφίες που φέρεται να απεικονίζουν σκηνές σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών». Ο συντάκτης, Αντι Ντέι, ισχυριζόταν ότι στο αρχείο του Magnum υπήρχε ένας φάκελος εικόνων του Αμερικανού φωτογράφου Ντέιβιντ Αλαν Χάρβεϊ, οι οποίες τιτλοφορούνταν «Thailand. Bangkok. 1989. Thai prostitutes» και περιλάμβαναν σκηνές παιδικής πορνείας, τραβηγμένες δίχως την, ούτως ή άλλως αμφισβητούμενη, συναίνεση των εικονιζόμενων ανηλίκων.

Το θέμα πήρε διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η πρώτη ανακοίνωση της προέδρου του Magnum, Ολίβια Αρθουρ, δεν αρνήθηκε ακριβώς το πρόβλημα: «Πρόσφατα ειδοποιηθήκαμε για την παρουσία στο αρχείο μας ενός υλικού προβληματικού από άποψη απεικόνισης, κειμενικής περιγραφής και ταξινόμησης, ζήτημα που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη», σημείωνε η Aρθουρ. Σύμφωνα με το fstoppers.com, η πλέον αμφιλεγόμενη φωτογραφία απεικονίζει ένα ημίγυμνο κορίτσι, είναι τραβηγμένη από την οπτική γωνία ενός ατόμου ξαπλωμένου σε κρεβάτι, ενώ οι λέξεις – κλειδιά που την πλαισιώνουν είναι «πόρνη», «στήθος» και «έφηβη 13-18 ετών».

Αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχουν για μια ηλεκτρονική δημοσίευση η περιγραφή της και η ταξινόμησή της, ένας εκπρόσωπος του Magnum δήλωσε μεν στον Guardian ότι ορισμένοι από τους όρους αναζήτησης της συγκεκριμένης φωτογραφίας ήταν ακατάλληλοι, δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει ποιος και πότε έκανε την επιλογή τους. Στη συνέχεια, το ψηφιακό αρχείο του πρακτορείου απενεργοποιήθηκε, ενώ φαίνεται να αφαιρέθηκε και ο επίμαχος φάκελος εικόνων του Χάρβεϊ από το προσωπικό του πορτφόλιο.

Οπως σημείωνε στην ανακοίνωσή της η Ολίβια Αρθουρ, το πρακτορείο έχει ήδη ξεκινήσει μια εις βάθος αναθεώρηση του αρχείου του, με εξωτερική καθοδήγηση, χωρίς ωστόσο «να αγνοείται ή να υποτιμάται ο ρόλος των φωτογράφων που καταγράφουν σημαντικά παγκόσμια, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα». Η τελευταία επισήμανση προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα της φωτογραφικής κοινότητας, με τον φωτογράφο Πολ Χόλιντεϊ να δηλώνει ότι σε τέτοια θέματα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

Τελικά, μόλις χθες, το Magnum έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Χάρβεϊ, έπειτα από κατηγορίες για κακοποίηση μιας συναδέλφου του. Μέχρι σήμερα, το πρακτορείο δεν έχει αποβάλει κάποιο μέλος του. Σύμφωνα, ωστόσο, με νέα ανακοίνωσή του, αν οι κατηγορίες εναντίον του Χάρβεϊ επιβεβαιωθούν, «θα συνιστούν παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς του οργανισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή