Συνέδριο συσπείρωσης του Δημοκρατικού Κόμματος

Συνέδριο συσπείρωσης του Δημοκρατικού Κόμματος

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι το δημοσκοπικό προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν παραμένει ακλόνητο εδώ και αρκετές εβδομάδες, το διακύβευμα του φετινού συνεδρίου των Δημοκρατικών ήταν αρκετά υψηλό. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της πανδημίας και του αντίκτυπού της στην προεκλογική περίοδο, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών υπήρξε «σχετικά απών» το φετινό καλοκαίρι, ενώ δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που παρατήρησαν ότι, μέχρι στιγμής, η υπεροχή των Δημοκρατικών έγκειται περισσότερο στην απογοήτευση των ψηφοφόρων με την προεδρία του Τραμπ και όχι τόσο στη δημοφιλία του τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Το τετραήμερο συνέδριο έπρεπε να ξεπεράσει τις προκλήσεις της ψηφιακής μορφής του, προβάλλοντας ταυτόχρονα μια ξεκάθαρη ατζέντα και συσπειρώνοντας τις πτέρυγες του κόμματος γύρω από την υποψηφιότητα Μπάιντεν, έτσι ώστε να αποφύγει μια επανάληψη του απογοητευτικού αποτελέσματος των εκλογών του 2016.

Μέσα από δεκάδες προγραμματισμένες ομιλίες, σύντομες παρεμβάσεις και ολιγόλεπτα βίντεο, το κεντρικό επιχείρημα των Δημοκρατικών έγινε αρκετά ξεκάθαρο: ο Τζο Μπάιντεν είναι ο πλέον ενωτικός υποψήφιος των φετινών εκλογών, τη στιγμή κατά την οποία η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν βαθύ διχασμό, που έχει παραλύσει το πολιτικό της σύστημα και έχει εξαντλήσει την κοινωνία. Κερδίζοντας τη στήριξη ενός ασυνήθιστα ευρέος πολιτικού φάσματος, ο Μπάιντεν υπογράμμισε την ικανότητά του να γεφυρώνει τις κομματικές διαφορές, προβάλλοντας τον εαυτό του ως ηγέτη με πολυετή εμπειρία, αξίες και ενσυναίσθηση.

Ισως η πιο ουσιαστική πρόκληση για τον Μπάιντεν ήταν η ίδια η ομιλία του κατά την κορύφωση του συνεδρίου, με την οποία κλήθηκε να αποδείξει τις ρητορικές του ικανότητες και να απαντήσει στις επί μήνες επιθέσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ, που τον χρωματίζουν ως αργό, ηλικιωμένο και διανοητικώς «λίγο». Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς ικανοποιητικό, με την ομιλία του υποψηφίου των Δημοκρατικών να επικεντρώνεται στο πόσο διαφορετικά θα διαχειριζόταν ο ίδιος τα επείγοντα ζητήματα της πανδημίας και του οικονομικού αντίκτυπού της συγκριτικά με το επιτελείο του Τραμπ. «Δεν πρόκειται για μια κομματική στιγμή, αλλά για μια αμερικανική στιγμή», ανέφερε ο Μπάιντεν στην έναρξη της ομιλίας του, απευθύνοντας μία ακόμη άμεση έκκληση στο πολιτικό κέντρο και στον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο.

Πέρα από την έμφαση στην ενωτική υποψηφιότητα του Μπάιντεν, στην καρδιά του φετινού συνεδρίου βρέθηκε επίσης το επιχείρημα της «υπαρξιακής απειλής» που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας πιθανής επανεκλογής του Τραμπ. Ο νυν κάτοικος του Λευκού Οίκου δέχθηκε ομοβροντία επιθέσεων σχεδόν από όλους τους επιφανείς ομιλητές του Δημοκρατικού Κόμματος, με τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει λόγο για σοβαρές ζημιές στην αμερικανική Δημοκρατία και τον Μπιλ Κλίντον να κατηγορεί τον Τραμπ ότι ξοδεύει τον χρόνο του «χαζεύοντας» στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντί να ασχολείται με την καταπολέμηση της επιδημίας. «Ο Νέρων έπαιζε άρπα ενώ καιγόταν η Ρώμη, ο Τραμπ παίζει γκολφ» ήταν το λιτό μήνυμα του Μπέρνι Σάντερς.

Φανερά επηρεασμένο από τα διδάγματα της εμπειρίας του 2016, το συνέδριο έλαβε υπόψη του και δύο παράγοντες που συνέβαλαν σημαντικά στην ήττα της Χίλαρι Κλίντον: το μήνυμα της έγκαιρης εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και την ανάγκη να θρυμματιστεί η εικόνα του Δημοκρατικού Κόμματος ως παράταξη της αμερικανικής ελίτ. Κάθε μία από τις τέσσερις νύχτες του συνεδρίου έκλεισε και με μία έκκληση προς τους ψηφοφόρους να προγραμματίσουν τη συμμετοχή τους στις εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ η ανάγκη για έγκαιρη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους υπήρξε ένα από τα κεντρικά μηνύματα της ομιλίας της Μισέλ Ομπάμα – η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. Ταυτόχρονα, η πλαισίωση των ομιλιών των στελεχών του κόμματος με παρεμβάσεις καθημερινών πολιτών –όπως της νεαρής Κριστίν Ουρκίζα, η οποία έχασε τον πατέρα της από την επιδημία του κορωνοϊού– συνέβαλε στο να χτιστεί η εικόνα μιας άμεσης και προσιτής πολιτικής παράταξης.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Ντόναλντ Τραμπ παρακολούθησε στενά το συνέδριο, δημοσιεύοντας ασταμάτητες κριτικές κατά των ομιλητών του και εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση εναντίον του Τζο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για τον «χειρότερο πιθανό εφιάλτη» για τους Αμερικανούς και παρουσιάζοντας την πιθανή προεδρία του ως Αρμαγεδδώνα. «Διακυβεύεται η επιβίωση της χώρας μας, αυτοί οι άνθρωποι τρελάθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά στην προεκλογική συγκέντρωσή του στο Ολντ Φορτζ. Μόνο που πλέον, όπως έδειξε και το συνέδριο των Δημοκρατικών, απέναντί του βρίσκονται ξεκάθαρα δεκάδες μετριοπαθή στελέχη των Ρεπουμπλικανών –από τον Τζον Κέισικ και τη χήρα του  Τζον Μακέιν, Σίντι, μέχρι τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ– καθώς και ένα κόμμα πολύ πιο συσπειρωμένο από εκείνο που αντιμετώπισε το 2016.

Ρεπουμπλικανοί εναντίον Τραμπ

Στη συσπείρωση μετριοπαθών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος γύρω από την υποψηφιότητα Μπάιντεν συνέβαλε και νέα επιστολή, που υπεγράφη από 73 Ρεπουμπλικανούς, πρώην αξιωματούχους Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, και δημοσιεύθηκε μόλις λίγα λεπτά πριν από την κορύφωση του συνεδρίου των Δημοκρατικών. Η επιστολή χαρακτήρισε τον Ντόναλντ Τραμπ «διεφθαρμένο και ακατάλληλο για την προεδρία», κατηγορώντας τον πως έχει αποδείξει επανειλημμένως πως είναι ανίκανος να κυβερνήσει και περιγράφοντας την τετραετία του στον προεδρικό θώκο ως χειρότερη από ό,τι την είχαν φανταστεί. Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκονται πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ρόναλντ Ρέιγκαν, σύμβουλοι που υπηρέτησαν τις δύο προεδρίες του Τζορτζ Μπους, καθώς και μερικοί επιφανείς ανεξάρτητοι πρώην αξιωματούχοι, όπως ο Τζον Νεγκροπόντε, πρώην διευθυντής Εθνικών Μυστικών Υπηρεσιών, και ο Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή