Ν. Αναστασιάδης: Να είναι άμεση η αντίδραση της Ε.Ε. για έκνομες ενέργειες κατά κρατών μελών

Ν. Αναστασιάδης: Να είναι άμεση η αντίδραση της Ε.Ε. για έκνομες ενέργειες κατά κρατών μελών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κύπρος είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς απειλών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λευκωσία.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως ενημέρωσε τον κ. Μισέλ για τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και παρατήρησε πως η επίσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο, εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε δε στην ανανέωση της τουρκικής NAVTEX για επέκταση των γεωτρήσεων του «Γιαβούζ» και συμπλήρωσε πως η Λευκωσία καλωσορίζει την εμπλοκή της Ε.Ε.

Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, o διάλογος θα πρέπει να είναι ορθά δομημένος χωρίς εκβιασμούς και απειλές, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια δημογραφικής αλλοίωσης της Κύπρου από την Τουρκία. Τόνισε επιπλέον ότι έθεσε το ζήτημα των Βαρωσιών.

«Ως Κύπρος, υπογραμμίζουμε την ανάγκη για αξιοποίηση όλων των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, αποφεύγοντας προσεγγίσεις δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ενόσω υπάρχουν έκνομες ενέργειες σε βάρος κρατών μελών, άμεση πρέπει να είναι η αντίδραση της Ε.Ε.» ανέφερε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Είπε επίσης ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνδράμει αποφασιστικά στην εδραίωση συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή, μένοντας προσηλωμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Μισέλ: Έχουμε δει τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μέσα από τα λόγια αλλά από τις πράξεις, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα.

Ο κ. Μισέλ δήλωσε ότι «έχουμε παρακολουθήσει τον τελευταίο μήνα τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για αυτό δεν θέλουμε να περάσει αυτό το θέμα ως θέμα που αφορά Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και όλα τα δικαιώματα της Ε.Ε. και για αυτό έχουμε αποφασίσει στις 24-25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, στο υψηλότερο επίπεδο της Ε.Ε., να διεξάγουμε ένα στρατηγικό διάλογο για τις μελλοντικές μας δράσεις για αυτό το κομμάτι της Μεσογείου περιλαμβανομένης και της Τουρκίας».

«Θεωρώ ότι πραγματικά πρέπει να είμαστε απόλυτοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των κρατών της Ε.Ε. και βεβαίως των ενδιαφερόντων και δικαιωμάτων της Κύπρου. Βεβαίως αυτά τα ενδιαφέροντα βασίζονται στις αρχές της Ε.Ε.».

Πρόσθεσε ότι «μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο σε ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση και να έχουμε κοινούς στόχους για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μισέλ είπε ότι είναι μια πρόκληση για την Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη, ο κ. Μισέλ επισκέφθηκε την Αθήνα, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μισέλ τόνισε από την Αθήνα πως «το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά της Ε.Ε.», με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει πως «εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής και αυτά συνεχιστούν, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία σχετικά με τη μία διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου, Reuters. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ηχηρό μήνυμα Κομισιόν στην Άγκυρα

Πρόβα διαλόγου: Δένδιας και Τσαβούσογλου αποκλειστικά στην «Κ»

Προτροπές σε Ελλάδα και Τουρκία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή