Οι έξι ομογενείς βουλευτές που εκλέγονται στο Κογκρέσο

Οι έξι ομογενείς βουλευτές που εκλέγονται στο Κογκρέσο

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η προεδρική εκλογή να εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ αβεβαιότητας και αμφισβητήσεων, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά τις επιδόσεις του ελληνισμού της Αμερικής, καθώς αύξησε την ήδη σημαντική αριθμητική παρουσία του στο Κογκρέσο.
Την επόμενη διετία θα υπάρχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων έξι μέλη ελληνικής καταγωγής, τα οποία θα είναι σε θέση να εκφράσουν τις ανησυχίες της κοινότητας όχι μόνο σε εσωτερικά ζητήματα, αλλά και σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και σε ορισμένες περιπτώσεις τις απειλές που δέχονται, οι μητέρες πατρίδες τους, Ελλάδα και Κύπρος.

Με την εκλογή και δεύτερης γυναίκας, η οποία είναι Ρεπουμπλικανή, η ελληνική παρουσία απέκτησε και πιο ισορροπημένη διάσταση σε επίπεδο φύλων και κομμάτων. Στις εκλογές της περασμένης Τρίτης ήταν υποψήφια τα πέντε μέλη της κοινότητας που ήδη βρίσκονταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα οποία επανεξελέγησαν, και σε αυτά προστέθηκε ακόμη ένα.

Δυστυχώς, δεν παρατηρείται ανάλογα θετική εικόνα και στη Γερουσία, όπου τα τελευταία χρόνια απουσιάζει η ελληνική φωνή. Κατά το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, και για αρκετές δεκαετίες, είχαμε δύο γερουσιαστές, τον Δημοκρατικό Πολ Σαρμπάνη και τη Ρεπουμπλικανή Ολυμπία Σνόου. Και οι δύο έχαιραν μεγάλης εκτίμησης –και όχι μόνο στα δικά τους κόμματα– και είχαν επανειλημμένα αποδείξει έμπρακτα τη δυνατότητά τους να επηρεάζουν αποφάσεις, τόσο της νομοθετικής εξουσίας όσο και των εκάστοτε προέδρων, σε θέματα που αφορούσαν Ελλάδα και Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια, το «κενό» στο συγκεκριμένο νομοθετικό σώμα καλύπτει με εξαιρετικό τρόπο ο πολύ ενεργός στα ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος ζητήματα Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είναι και η κινητήριος δύναμη πίσω από την πρόσφατη υιοθέτηση από το Κογκρέσο του East Med Act, με το οποίο αποδίδεται σε Ελλάδα και Κύπρο ένας αναβαθμισμένος στρατηγικός ρόλος στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οσον αφορά τις αναμετρήσεις στις οποίες συμμετείχαν οι έξι ομογενείς βουλευτές, όλοι επικράτησαν σχετικά άνετα.

Οι έξι ομογενείς βουλευτές που εκλέγονται στο Κογκρέσο-1

• Ο Τζον Σαρμπάνης εξασφάλισε το 67% των ψήφων στην τρίτη εκλογική περιφέρεια του Μέριλαντ, όπου εκλέγεται από το 2007. Ο 58χρονος βουλευτής και μέλος της επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου είναι γιος ενός εκ των σημαντικότερων ελληνικής καταγωγής γερουσιαστών, του Πολ Σαρμπάνη, που αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική το 2007. Ο τελευταίος, μαζί με τον αείμνηστο βουλευτή Τζον Μπραδήμα και τον πρώην κυβερνήτη και προεδρικό υποψήφιο το ’88 Μάικ Δουκάκη, αποτελούν τα τρία πιο ηχηρά ονόματα στην πολιτική ιστορία του ελληνισμού της Αμερικής.

Οι έξι ομογενείς βουλευτές που εκλέγονται στο Κογκρέσο-2

• Ο Δημοκρατικός Τσάρλι Κριστ κέρδισε στη Φλόριντα με 53%. Ο κυπριακής καταγωγής 64χρονος βουλευτής άρχισε την πολιτική καριέρα του ως Ρεπουμπλικανός και διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας την τετραετία 2007-2011. Αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και διεκδίκησε το αξίωμα του γερουσιαστή ως ανεξάρτητος, αλλά έχασε από τον Μάρκο Ρούμπιο. Στη συνέχεια μεταπήδησε στους Δημοκρατικούς, το 2012, στήριξε την υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα, διεκδίκησε και πάλι τη θέση του κυβερνήτη, αλλά έχασε με 1% διαφορά, για να εκλεγεί τελικά βουλευτής το 2017 και από τότε είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι έξι ομογενείς βουλευτές που εκλέγονται στο Κογκρέσο-3

• Η Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους επικράτησε στη Νεβάδα με 61%. Η 70χρονη ομογενής εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής τη διετία 2009-2011, αλλά στη συνέχεια δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Μετά μια διετία εκτός Βουλής, έχασε. Επανήλθε δυναμικά το ’13 και από τότε επανεκλέγεται σταθερά. Είχε διατελέσει επί είκοσι χρόνια πολιτειακή γερουσιαστής και μάλιστα για μια εξαετία ήταν επικεφαλής της πολιτειακής γερουσίας της Νεβάδα.

Οι έξι ομογενείς βουλευτές που εκλέγονται στο Κογκρέσο-4

• Ο Δημοκρατικός Κρις Πάππας κέρδισε στο Νιου Χαμσάιρ εξασφαλίζοντας 52% των ψήφων. Ο 40χρονος βουλευτής, μετά έξι χρόνια ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της πολιτείας, έθεσε το 2018 υποψηφιότητα για την ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων, κέρδισε στην πρώτη εκλογική περιφέρεια του Νιου Χαμσάιρ και είναι ο πρώτος δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος βουλευτής της πολιτείας.

Μαζί με τους παραπάνω τέσσερις Δημοκρατικούς, εξελέγησαν και δύο Ρεπουμπλικανοί.

Οι έξι ομογενείς βουλευτές που εκλέγονται στο Κογκρέσο-5

• Ο Γκας Μπιλιράκης επανεξελέγη στη δωδέκατη περιφέρεια της Φλόριντα, όπου αποτελεί εδώ και παρά πολλά χρόνια «σταθερή αξία» εξασφαλίζοντας 63% των ψήφων. Ο 58χρονος πολιτικός πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν δημοφιλής βουλευτής στην ίδια πολιτεία επί δύο δεκαετίες. Είναι εξαιρετικά δραστήριος στα θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Ελληνες πολιτικούς όλων των κομμάτων.

Οι έξι ομογενείς βουλευτές που εκλέγονται στο Κογκρέσο-6

• Η Νικόλ Μαλιωτάκη είναι το νέο μέλος της ελληνικής ομάδας. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, με άνεση, εξασφαλίζοντας 58%. Η 40χρονη πολιτικός, από Ελληνα πατέρα και Κουβανή μητέρα, ήταν η υποψήφια του Ρεπουμπλικανών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης το 2017, όπου έχασε από τον νυν δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Η μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκ των πραγμάτων αυξάνει και την «υπεραξία» του κάθε βουλευτή. Υπό αυτό το πρίσμα, ενισχύεται η συνολική ισχύς των έξι ομογενών βουλευτών και η δυνατότητα αξιοποίησής τους μέσω της ανάληψης νέων ή της στήριξης υφιστάμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών που επηρεάζουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο και την προσέγγιση της Ουάσιγκτον στις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή