Λέει και μετά ξελέει η Πολωνία, παραμένει το βέτο

Λέει και μετά ξελέει η Πολωνία, παραμένει το βέτο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Διαψεύσθηκαν χθες οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ότι τουλάχιστον μία από τις δύο χώρες που έχουν θέσει βέτο στο πακέτο του επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. (2021-7) και του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν έτοιμη να υποχωρήσει. Ο Πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ, με ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε ότι «η Πολωνία διατηρεί αναλλοίωτη τη θέση της σχετικά με τον κανονισμό που θα καθορίσει τις δαπάνες των κοινοτικών πόρων». Προσέθεσε, δε, ότι αυτό «διατυπώνεται ξεκάθαρα στην κοινή διακήρυξη Πολωνίας και Ουγγαρίας».

Η παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία μετά τις δηλώσεις, το βράδυ της Πέμπτης, του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Πολωνίας Γιάροσλαβ Γκοβίν, ύστερα από συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της Κομισιόν. Σύμφωνα με τον κ. Γκοβίν, η Βαρσοβία είναι διατεθειμένη να άρει το βέτο της, εάν το πακέτο του προϋπολογισμού συνοδευθεί από μια επεξηγηματική διακήρυξη που θα διασαφηνίζει τη σχέση μεταξύ της πρόσβασης σε κοινοτικά κονδύλια και το κράτος δικαίου. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Πολωνός αναπληρωτής πρωθυπουργός –που είναι από τα πιο μετριοπαθή στοιχεία του κυβερνητικού συνασπισμού– τόνισε ότι η χώρα του αναγνωρίζει το βαρύ οικονομικό τίμημα που θα πληρώσει η ίδια και τα άλλα 26 κράτη-μέλη σε περίπτωση που δεν καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, χθες, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν επανέλαβε την αντίθεσή του στον μηχανισμό που συνδέει την πρόσβαση σε κοινοτικά κονδύλια με τη συμμόρφωση με το κράτος δικαίου. «Η Ουγγαρία είναι ανένδοτη ότι τα δύο αυτά πράγματα πρέπει να μείνουν χωριστά», τόνισε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε χθες το πρωί την ελπίδα ότι «στις επόμενες λίγες ημέρες θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε […] Υπάρχει ένας φόβος ότι ο μηχανισμός [του κράτους δικαίου] μπορεί να χρησιμοποιηθεί με έναν αυθαίρετο τρόπο. Πρέπει να δούμε αν θα μπορέσουμε να κατευνάσουμε αυτές τις ανησυχίες».

Η Σύνοδος Κορυφής, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, είναι η τελική προθεσμία για την εξεύρεση λύση. Αν καταλήξει σε ναυάγιο, η Ε.Ε. θα καταφύγει σε προϋπολογισμό εκτάκτου ανάγκης (τα λεγόμενα «προσωρινά δωδεκατημόρια») για το 2021 και θα αναζητηθούν τρόποι να στηθεί σε διαφορετική νομική και χρηματοδοτική βάση το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς τη συμμετοχή της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή