Επικοινωνία Τσαβούσογλου – Πομπέο για τις αμερικανικές κυρώσεις

Επικοινωνία Τσαβούσογλου – Πομπέο για τις αμερικανικές κυρώσεις

1' 10" χρόνος ανάγνωσης

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Τρίτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, λίγες ώρες μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για το πυραυλικό σύστημα των S-400.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το ΥΠΕΞ της γείτονος, ο Τσαβούσογλου «εξέφρασε την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ».

Πομπέο κατά Μόσχας

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του και απαντώντας στην κριτική της Μόσχας για τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας, ο κ. Πομπέο καταλόγισε στη Ρωσία ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια, εμποδίζοντας την πρόοδο σε περιφερειακές συγκρούσεις στη Μεσόγειο.

Οργή Ακάρ

Νωρίτερα σε δηλώσεις είχε προβεί και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «έχουν διαταράξει όλες τις αξίες της συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ».

Ο ίδιος δε, πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των S-400. «Θα λάβουμε όλες τις προφυλάξεις για να υπερασπιστούμε τους 83 εκατομμύρια συμπολίτες μας και τη χώρα μας που απειλείται σοβαρά από πυραύλους», σημείωσε. 

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες «θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Από την πλευρά του, πάντως, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ, στον οποίον επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, υποβάθμισε το ζήτημα, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε πως δεν θα επηρεάσει πολύ τις σχέσεις μας».