Νεοναζί κατακλύζουν τη γερμανική αστυνομία

Νεοναζί κατακλύζουν τη γερμανική αστυνομία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Σέντα Μπαζάι-Γιλντίζ, Γερμανίδα δικηγόρος τουρκικής καταγωγής με ειδίκευση στις υποθέσεις ισλαμικής τρομοκρατίας, έλαβε τον Αύγουστο του 2018, στο φαξ του ξενοδοχείου της, απειλητικά μηνύματα. «Βρωμερό τούρκικο γουρούνι, θα σκοτώσουμε την κόρη σου», έγραφαν. Παρότι συνηθισμένη στις απειλές, αυτή τη φορά το μήνυμα φάνηκε στη Σέντα διαφορετικό. Ο αποστολέας γνώριζε τη διεύθυνσή της, ένα εντελώς απόρρητο στοιχείο. Αυτό μαρτυρούσε ότι διέθετε πρόσβαση στα κρατικά αρχεία. Ετσι αποφάσισε να καλέσει την αστυνομία. Η επιλογή της δεν την έκανε να νιώσει πιο ασφαλής, αφού η διερεύνηση της υπόθεσης έδειξε ότι τα προσωπικά της δεδομένα είχαν υποκλαπεί από κομπιούτερ της αστυνομίας.

Αδιαμφισβήτητα, η Ακροδεξιά αναδύεται στη Γερμανία. Ερευνα που εκπονήθηκε από το γερμανικό Κοινοβούλιο έδειξε ότι ακροδεξιά δίκτυα έχουν παρεισφρήσει στις υπηρεσίες ασφαλείας, ακόμα και στις επίλεκτες ειδικές δυνάμεις. Σήμερα το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εστιάζεται στην αστυνομία, μια πολύ πιο αποκεντρωμένη δύναμη, που επ’ ουδενί δεν υποβάλλεται στους ίδιους ελέγχους με τις ένοπλες δυνάμεις. Πολλές αποκαλύψεις αφορούν αξιωματικούς της αστυνομίας που δημιουργούν πυρήνες με άξονα την ακροδεξιά ιδεολογία τους.

Οπως επισημαίνει ο Χέρμπερτ Ρόιλ, υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου 230 αστυνομικοί ερευνώνται για διασυνδέσεις με την άκρα Δεξιά, «πάντα ήλπιζα ότι ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά είναι πάρα πολλές. Είναι προφανές ότι έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και δεν γνωρίζω πόσο έχει εξαπλωθεί στους θεσμούς. Αν δεν ενεργήσουμε, θα γιγαντωθεί».

Η γερμανική αστυνομία αποτέλεσε αντικείμενο ενδιαφέροντος για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Τέσσερις από τους 88 βουλευτές της στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, άλλωστε, είναι πρώην αστυνομικοί και η διείσδυση στους κρατικούς θεσμούς, ιδιαίτερα σε όσους οπλοφορούν, υπήρξε στρατηγική της εξαρχής. Ιδιαιτέρως στην πρώην Ανατολική Γερμανία το ακροδεξιό κόμμα φαίνεται ότι έχει χτίσει στενούς δεσμούς με την αστυνομία.

Αραγε, η αστυνομία μπορεί ως θεσμός να αστυνομεύσει τον εαυτό της; Κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο. Οπως εξηγεί η Σέντα Μπαζάι-Γιλντίζ, αυτό που τη γεμίζει περισσότερο τρόμο είναι ότι η αστυνομία καλύπτει τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές που κρύβονται στο σώμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή