ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Νέο στέλεχος, εξαιρετικά μεταδοτικό

Διεθνής ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Σε διεθνή παρία μεταβλήθηκε μέσα σε ώρες η Βρετανία, μετά την ανίχνευση ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού (N501Y). Βασικό, και ανησυχητικό, χαρακτηριστικό του, σημειώνουν οι Βρετανοί επιστήμονες, η ασύγκριτα μεγαλύτερη μεταδοτικότητά του σε σχέση με όσα συμβατικά στελέχη κυκλοφορούν σήμερα.

Δεκάδες χώρες σφράγισαν τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες και εμπορευματικές μεταφορές από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, θέτοντας τη χώρα σε καραντίνα. Χάνοντας το βρετανικό τους φλέγμα, οι κάτοικοι της Γηραιάς Αλβιώνος επέδραμαν στα σούπερ μάρκετ, αδειάζοντας τα ράφια. Πρόκειται, όμως, για δικαιολογημένη ανησυχία ή για υπέρμετρο πανικό;

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, αφού αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος επικυριάρχησε γρήγορα σε περιοχές της νότιας Αγγλίας, αυξάνοντας τον ρυθμό μετάδοσης και τις νοσηλείες. Σύμφωνα με μαθηματικά πρότυπα και όχι εργαστηριακές αποδείξεις, είναι κατά 40%-70% πιο μεταδοτικό, γεγονός που μπορεί να θέσει γρήγορα την πανδημία εκτός ελέγχου.

Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι κανένα στοιχείο δεν υποδεικνύει ότι προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα ή ότι αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μεταλλαγμένο στέλεχος «γεννήθηκε» σε κάποιον άρρωστο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, που δεν καταπολέμησε τον κορωνοϊό. Το σώμα του, αντιθέτως, μεταβλήθηκε σε «μαγειρικό σκεύος» όπου «ετοιμάστηκε» το νέο στέλεχος. 

Τίποτα, επίσης, δεν υποδεικνύει ότι τα εμβόλια που διατίθενται σήμερα, θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντί του. Ακόμη, όμως, και αν αυτό συμβεί, η καινοτόμος τεχνολογία mRNA με την οποία παρασκευάστηκαν μπορεί τάχιστα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ώστε να εξοπλίσουμε ξανά τη φαρέτρα μας με τα κατάλληλα εμβόλια. 

Ενα αδιαμφισβήτητο πρόβλημα που προκαλεί το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι η μείωση της αξιοπιστίας των διαγνωστικών τεστ. Μία από τις μεταβολές του γενετικού υλικού του επηρεάζει έναν από τους τρεις γονιδιακούς στόχους του μοριακού τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Ετσι, τα τεστ που στοχεύουν σε αυτή την περιοχή του DNA θα βγουν αρνητικά παρότι ο εξεταζόμενος έχει προσβληθεί από το κορωνοϊό.

Τα εργαστήρια οφείλουν να αξιολογήσουν και να προσαρμόσουν τις τεχνικές που εφαρμόζουν για να υπερκεράσουν το πρόβλημα. Tα περισσότερα τεστ, άλλωστε, ελέγχουν πολλαπλούς γονιδιακούς στόχους, γεγονός που περιορίζει την πιθανότητα ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Μια άλλη αισιόδοξη διαπίστωση είναι ότι το νέο στέλεχος δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών σκευασμάτων, όπως η δεξαμεθαζόνη και η ρεμδεσιβίρη. Πιθανώς, όμως, επηρεάζεται δυσμενώς η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων και των «κοκτέιλ» αυτών.

Γνωρίζουμε σήμερα πολύ λίγα για το μεταλλαγμένο στέλεχος και έτσι παραμένει άγνωστο πώς θα επηρεάσει τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε, όπως είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας.