Βρετανός υπ. Υγείας: Δρόμος εξόδου από την πανδημία έως την άνοιξη

Βρετανός υπ. Υγείας: Δρόμος εξόδου από την πανδημία έως την άνοιξη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για χρήση στη Βρετανία προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία έως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ματ Χάνκοκ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι «πολύ βοηθητικό», καθώς με αυτόν τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου Οξφόρδης – AstraZeneca είναι έτοιμες να κυκλοφορήσουν στη Βρετανία από τη Δευτέρα.

«Ο αριθμός των δόσεων που θα έχουν ετοιμαστεί την επόμενη εβδομάδα είναι εκατοντάδες χιλιάδες και, στη συνέχεια, οι αριθμοί θα αυξάνονται» σημείωσε μιλώντας στο BBC.

Πάντως, προανήγγειλε ότι θα επεκταθούν τα περιοριστικά μέτρα στην Αγγλία, σημειώνοντας ότι θα αναφερθεί σε σχετικές λεπτομέρειες τις επόμενες ώρες.

Τζόνσον: Φανταστικά νέα

Θρίαμβο για τη βρετανική επιστήμη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, την έγκριση που έλαβε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

«Είναι στα αλήθεια φανταστικά νέα – και θρίαμβος για τη βρετανική επιστήμη» ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Τζόνσον. «Τώρα θα προχωρήσουμε στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων, όσο το δυνατόν γρηγορότερα», συμπλήρωσε.

Η κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca έρχεται τη στιγμή που, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η Βρετανία αντιμετωπίζει «άνευ προηγουμένου» επίπεδα λοιμώξεων, μετά και την εμφάνιση τις προηγούμενες ημέρες της μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία μεταδίδεται πιο εύκολα, χωρίς πάντως να προκαλεί -βάσει των ενδείξεων μέχρι τώρα- πιο σοβαρή νόσο Covid-19.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε το συγκεκριμένο εμβόλιο και έχει παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca – αρκετές για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από αυτό των Pfizer και BioNTech. Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί από τότε που η 90χρονη Μάργαρετ Κίναν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech εκτός πλαισίου δοκιμών.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή