ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Γερμανός υπ. Υγείας: Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την κανονικότητα

Γερμανός υπ. Υγείας: Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την κανονικότητα

Η Γερμανία, η οποία κατέγραψε σήμερα αριθμό ρεκόρ θανάτων λόγω του κορωνοϊού, είναι «ακόμη πολύ μακριά» από την επιστροφή στην κανονικότητα, παρά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της Covid-19, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

«Τα ποσοστά μολύνσεων και θανάτων μας δείχνουν ότι είμαστε ακόμη μακριά από την κανονικότητα (…) Δεν μπορώ να δω πώς αυτή η κατάσταση μπορεί να επιστρέψει» στην περίοδο πριν την επιβολή των περιορισμών, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί στη Γερμανία από το Σάββατο, ο Γερμανός υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς.

Εξάλλου μετά την έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά της Covid-19 από τη Βρετανία, ο κ. Σπαν επεσήμανε ότι αναμένει μια «ενδελεχή και γρήγορη εξέταση της αίτησης (…) από τις ευρωπαϊκές αρχές».

Για πρώτη φορά περισσότεροι από 1.000 θάνατοι σε ένα 24ωρο στη Γερμανία

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία κατέγραψε περισσότερους από 1.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, για πρώτη φορά αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Υπέκυψαν 1.129 ασθενείς μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ επιβεβαιώθηκαν 22.459 κρούσματα, κατά το Ινστιτούτο.

Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ θανάτων στη χώρα είχε καταγραφεί την περασμένη Τετάρτη, όταν έχασαν τη ζωή τους 962 άτομα.

Συνολικά έχουν υποκύψει εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός 32.107 άνθρωποι στη Γερμανία αφότου άρχισε η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα.

Η Γερμανία, η οποία είχε δεχθεί επαίνους για τον τρόπο που αντιμετώπισε αρχικά την πανδημία την άνοιξη, χτυπήθηκε με σφοδρότητα από το δεύτερο κύμα και οι αρχές αναγκάστηκαν να επιβάλλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, με ισχύ τουλάχιστον ως τη 10η Ιανουαρίου.

Την Κυριακή άρχισε στη Γερμανία εκστρατεία εμβολιασμού, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας, οι πολίτες άνω των 80 ετών και το ιατρικό και νοσηλευτικό είναι οι πρώτοι στους οποίους χορηγείται το εμβόλιο που ανέπτυξαν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters