H τραγική τελική πράξη του Τραμπ

H τραγική τελική πράξη του Τραμπ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι άγνωστο που θα καταλήξει η βίαιη απόπειρα των παρανοϊκών υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο και να σταματήσουν τη διαδικασία επικύρωσης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου. Προ ολίγου το CNN μετέδωσε ότι μία γυναίκα νοσηλεύεται στην εντατική, καθώς πυροβολήθηκε στο στήθος. Όχλοι εξαγριωμένων Τραμπικών έσπαγαν παράθυρα, αναποδογύριζαν τραπέζια σε γραφεία μελών του Κογκρέσου, πετούσαν φωτογραφίες στο πάτωμα, έσκιζαν σπάνια χειρόγραφα. Βουλευτές και γερουσιαστές κρύβονταν κάτω από τα καθίσματά τους και αστυνομικοί του Καπιτωλίου επιχειρούσαν, με τα όπλα τραβηγμένα, να αποτρέψουν την είσοδο των διαδηλωτών σε κεντρικές αίθουσες του λίκνου της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Εικόνες τραγικές – αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήταν, σε κάποιο βαθμό, αναμενόμενες.

«Αυτό καταφέρατε, παιδιά», φέρεται να φώναξε ο Μιτ Ρόμνεϊ στους συναδέλφους του Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που συμμετείχαν στην προσπάθεια αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς εκτυλίσσονταν σκηνές χάους στην αίθουσα της Γερουσίας. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων το άγος ήταν ευρύτερα διεσπαρμένο: περίπου δύο στους τρεις Ρεπουμπλικανούς βουλευτές είχαν εκφράσει την πρόθεση να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα, παρά τις περίπου 60 δικαστικές ήττες της εκστρατείας Τραμπ σε πολιτειακά και ομοσπονδιακά δικαστήρια – πολλές στα χέρια ιδιαίτερα συντηρητικών δικαστών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε στα πλήθη των οπαδών του, την οργή των οποίων υποδαυλίζει εδώ και εβδομάδες με παντελώς ανεδαφικές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την υποτιθέμενη μαζική εκλογική απάτη που οδήγησε στη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Αδιάφορος για τις συνέπειες, συνέχισε να ρίχνει καύσιμα στη φωτιά: «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ την ήττα μας. Δεν πρόκειται να συμβεί», είπε, βεβηλώνοντας για μία ακόμα φορά το αξίωμά του.

Αυτά συνέβησαν την ίδια μέρα που οι Δημοκρατικοί επικράτησαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών για τις δύο έδρες της Τζόρτζια στη Γερουσία. Η νίκη του Ράφαελ Γουόρνοκ (θα είναι ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής της πολιτείας) και του Τζον Όσοφ – που επιβεβαιώθηκε πριν λίγα λεπτά – συνεπάγονται την ανάκτηση του ελέγχου του σώματος από τους Δημοκρατικούς και δίνουν νέα πνοή στην ατζέντα Μπάιντεν, που θα αντιμετώπιζε ένα τείχος παρακώλυσης σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούσαν την πλειοψηφία.

Το μήνυμα των εκλογών της Τζόρτζια ήταν διαμετρικά αντίθετο από την παραφροσύνη και το χάος που κυρίευσε ώρες αργότερα την πρωτεύουσα. Ήταν η θετική έκβαση πολυετών αγώνων, με κύρια πρωταγωνίστρια την παρ’ ολίγον κυβερνήτη Στέισι Άμπραμς, κατά του δαιδαλώδους πλέγματος της εκλογικής νομοθεσίας που είχε ως βασικό σκοπό την αποστέρηση του δικαιώματος της ψήφου από μαύρους ψηφοφόρους. Ήταν οι δύο όψεις της Αμερικής: η υπόσχεση μίας πολύχρωμης, ανοιχτής κοινωνίας, που αντλεί ισχύ από την διαφορετικότητα· και το έρεβος μίας συρρικνούμενης λευκής πλειοψηφίας, βυθισμένης στην οικονομική απόγνωση και την πολιτισμική ανασφάλεια και αναζητώντας αποδιοπομπαίους τράγους για την παρακμή της. Ιδανική μαγιά για τον εμπρηστή τσαρλατάνο στον Λευκό Οίκο που, με τη στήριξη του συντριπτικού μέρους του Ρεπουμπλικανικού κατεστημένου, έχει οδηγήσει μία κάποτε μεγάλη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή