Απορρίπτει ως ανεπαρκή η Ε.Ε. προσφορά ακόμη 8 εκατ. εμβολίων της AstraZeneca

Απορρίπτει ως ανεπαρκή η Ε.Ε. προσφορά ακόμη 8 εκατ. εμβολίων της AstraZeneca

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της εταιρίας με τις Βρυξέλλες που πιέζουν για τήρηση των υπεσχημένων

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H AstraZeneca πρόσφερε άλλα 8 εκατ. δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τον Μάρτιο, αλλά οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι και πάλι δημιουργείται ένα τεράστιο κενό σε σχέση με τις υπεσχημένες ποσότητες, όπως ανέφερε στο Reuters ευρωπαϊκή πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε περικοπές στην προμήθεια των εμβολίων της στην Ε.Ε., με Ευρωπαίους αξιωματούχους να υπολογίζουν σε 31 εκατ. δόσεις που θα παραδοθούν (ή 60% λιγότερες) έως τα τέλη Μαρτίου. Η ένταση μεταξύ της εταιρίας και των Βρυξελλών έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η ευρωπαϊκή πηγή, που συμμετέχει στις συνομιλίες με την AstraZeneca, είπε ότι η εταιρία προσφέρθηκε να αυξήσει τις δόσεις που θα παραδώσει στα 39 εκατομμύρια, κάτι που η Ε.Ε. θεωρεί ανεπαρκές.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο η εταιρία θα έπρεπε να παράσχει τουλάχιστον 80 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου, ή ακόμη και 120 εκατομμύρια, «αναλόγως του πώς διαβάζεις το συμβόλαιο», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πηγή.

Έτερος ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε την Τετάρτη ότι η εταιρία πρότεινε την παροχή μόνο του ενός τετάρτου των συμφωνημένων δόσεων έως τα τέλη Μαρτίου.

Η Ε.Ε. προτίθεται να δημοσιεύσει το συμβόλαιο με AstraZeneca

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ε.Ε. προτίθεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της.

Η εταιρεία βρίσκεται υπό πίεση αφού ανακοίνωσε σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις της προς την Ευρώπη.

«Θέλουμε να το δημοσιεύσουμε σήμερα, βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την εταιρεία σχετικά με τα τμήματα (του συμβολαίου) που πρέπει να καλυφθούν» για λόγους εμπιστευτικότητας, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Ρωσία: Μπορούν να σταλούν 100 εκατ. δόσεις του Sputnik-V στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανάρτηση του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) στο Twitter, η Ρωσία είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik-V κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Πρόκειται για ποσότητα αρκετή για να εμβολιασθούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

Διαπραγματεύσεις για συμφωνία με Novavax, επιπλέον δόσεις από Moderna

Eπιπλέον, όπως αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, η Κομισιόν βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταιρεία Novavax, προκειμένου να προσθέσει ακόμη ένα εμβόλιο στο «οπλοστάσιό» της, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η παραγγελία επιπλέον δόσεων του εμβολίου της Moderna.  

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Φον ντερ Λάιεν: Ζητούμε διαφάνεια και αξιόπιστο σχεδιασμό από AstraZeneca

Αγεφύρωτο το χάσμα Ε.Ε. – AstraZeneca

EMA: Δεν συνδέεται με θανάτους το εμβόλιο της Pfizer

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή