Στροφή Ε.Ε. σε άλλα εμβόλια μετά τις καθυστερήσεις από AstraZeneca
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Στροφή Ε.Ε. σε άλλα εμβόλια μετά τις καθυστερήσεις από AstraZeneca

«Δεν έχω εμβόλιο, δεν έχετε την πληρωμή της Κομισιόν», ανέφερε για την AstraZeneca η γενική διευθύντρια Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστάσεις από την AstraZeneca λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εμβολιαστικής της στρατηγικής κατά της Covid-19 κατά το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από τις σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την αγγλοσουηδική εταιρεία.

Η AstraZeneca, το προϊόν της οποίας «επρόκειτο να είναι το μαζικό εμβόλιο για το πρώτο τρίμηνο» του 2021, δεν κατόρθωσε να εγγυηθεί παρά το 25% των περισσοτέρων των 100 εκατομμυρίων δόσεων που είχε υποσχεθεί, κάτι που αποτελεί «πραγματικό πρόβλημα» για τους 27, δήλωσε ενώπιον ευρωβουλευτών η γενική διευθύντρια Υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σάντρα Γκαλίνα. Η ίδια τόνισε ότι η Κομισιόν στρέφεται πλέον προς τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τις BioNTech/Pfizer και Johnson & Johnson.

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech υποσχέθηκε χθες, Δευτέρα, να παραδώσει κατά το δεύτερο τρίμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της που παρασκεύασε σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer.

Οι τόνοι ανέβηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την AstraZeneca εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της Covid.

Η AstraZeneca ανέφερε ότι δεν θα είναι σε θέση να παραδώσει παρά το «ένα τέταρτο» των δόσεων που αρχικά υποσχέθηκε στην Ε.Ε. κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας «μείωσης της παραγωγής» σε ευρωπαϊκό εργοστάσιο. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί εμμέσως την AstraZeneca ότι ευνόησε το Ηνωμένο Βασίλειο στις παραδόσεις εμβολίων, εις βάρος των συμβατικών της υποχρεώσεων απέναντι στις Βρυξέλλες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν είχε αναλάβει, βάσει του συμβολαίου, παρά την υποχρέωση να καταβάλει την «μέγιστη λελογισμένη προσπάθεια» για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις ως προς την τροφοδοσία της Ένωσης.

«Τα χρονοδιαγράμματα είναι δεσμευτικά όταν πρόκειται για την παραγγελία του εμβολίου… Άρα δεν βλέπω πού βρίσκεται η προσπάθειά σας σε αυτό», δήλωσε η Σάντρα Γκαλίνα. Τόνισε επίσης ότι, στο πλαίσιο των συμβολαίων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εταιρείες των εμβολίων, «μπορούμε είτε να λάβουμε τα προϊόντα είτε (να μας επιστραφούν) τα ποσά που έχουμε πληρώσει».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει 336 εκατομμύρια ευρώ στην AstraZeneca για την ανάπτυξη του εμβολίου της και την ενίσχυση των παραγωγικών της ικανοτήτων, αν και δεν έχει καταβληθεί το σύνολο του ποσού. «Δεν έχω εμβόλιο, δεν έχετε την πληρωμή της Κομισιόν», συνόψισε η κ. Γκαλίνα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαβάστε επίσης:

Σε επιφυλακή για τις μεταλλάξεις

Η Ε.Ε., η Βρετανία και τα εργοστάσια παραγωγής

Φον ντερ Λάιεν στην «Κ»: Πάμε για 500 εκατ. δόσεις, παρά τα σκαμπανεβάσματα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή