Μακρόν: Πολιτικές για μείωση της κατανάλωσης καπνού και αλκοόλ
ΓΑΛΛΙΑ

Μακρόν: Πολιτικές για μείωση της κατανάλωσης καπνού και αλκοόλ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Τη μείωση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού και αλκοόλ, για την καταπολέμηση του καρκίνου σε έναν δεκαετή ορίζοντα, έθεσε ως στόχος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε να κάνει περισσότερα ώστε να γίνουν γνωστοί οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού.

Όπως είπε ο κ. Μακρόν στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Γαλλίας, έναν δημόσιο θεσμό που συντονίζει την επιστημονική έρευνα για τη συγκεκριμένη νόσο, η κυβέρνηση θα επενδύσει 1,7 δισ. ευρώ στον σκοπό αυτόν μέσα στην επόμενη πενταετία, αύξηση 20% σε σχέση με την περίοδο 2016-2021.

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη Γαλλία. Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού έχει θέσει την δημόσια υγεία σε πρώτη προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο. Η COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 78.000 ανθρώπους στη Γαλλία, ο έβδομος υψηλότερος αριθμός παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: Μακρόν για εμβόλια: Η Ευρώπη να δράσει ταχύτερα

«Αυτή η στρατηγική είναι φιλόδοξη σε σχέση με τους στόχους που θέτει: να μειώσει μέσα σε μια δεκαετία τους νέους καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν, από 150.000 τον χρόνο σε λιγότερους από 100.000, και να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας των επτά πιο φονικών μορφών καρκίνου», είπε ο Μακρόν σε τηλεδιάσκεψη με το Ινστιτούτο.

Πρόσθεσε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους καρκίνους που μπορούν να αποφευχθούν -70.000 όπως είπε- οφείλονται σήμερα σε χρήση προϊόντων καπνού.

Προκειμένου να μειωθεί αυτός ο αριθμός, ο κ. Μακρόν τόνισε ότι οι τιμές των τσιγάρων θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ότι θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες περιοχές όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα.

«Το αλκοόλ ευθύνεται για το ένα πέμπτο των καρκίνων που μπορούν να αποφευχθούν. Φυσικά το αλκοόλ βρίσκεται στην καρδιά των παραδόσεών μας, δεν στοχεύουμε σε μια κοινωνία χωρίς αλκοόλ», είπε ο κ. Μακρόν.

Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτρέπεται η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, περιλαμβανομένης της περισσότερο ορατής και λεπτομερούς σήμανσης στο κάθε προϊόν, όπως συμβαίνει με τα τρόφιμα.

Δείτε ακόμη: Γαλλία: Εκτός κρατικών επιχορηγήσεων τα εστιατόρια που ανοίγουν παράνομα

Η Γαλλία είναι μια από τις πρώτες οινοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο και η Pernod Ricard είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αλκοολούχων ποτών μετά την βρετανική Diageo.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP