Ο Όρμπαν εκβιάζει το ΕΛΚ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με οριστική αποχώρηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) απειλεί ο Βίκτορ Ορμπαν. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, με επιστολή του προχθές προς τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, διεμήνυσε ότι θα αποσύρει το κόμμα του, το Fidesz, από αυτήν, αντί να δεχθεί την αναστολή της συμμετοχής των ευρωβουλευτών του βάσει νέων κανόνων που θα ισχύσουν, αν εγκριθούν, από αύριο.

Η ένταξη του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας στο ΕΛΚ έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο οι 11 ευρωβουλευτές του Fidesz εξακολουθούν να είναι μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη διετία που μεσολάβησε, οι προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ του κ. Ορμπαν και του ΕΛΚ, υπό τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, έπεσαν στο κενό και οι σχέσεις των δύο πλευρών επιδεινώθηκαν. Ο κ. Βέμπερ βρισκόταν υπό πίεση να ευθυγραμμίσει την πολιτική της κοινοβουλευτικής ομάδας απέναντι στο Fidesz με αυτήν του ευρύτερου ΕΛΚ.

Οι νέοι κανόνες της κοινοβουλευτικής ομάδας, που αποφασίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, επιτρέπουν την αναστολή της συμμετοχής όλων των ευρωβουλευτών ενός κόμματος. Μέχρι πρότινος ήταν εφικτή η επιβολή κυρώσεων μόνο ατομικά – και δεν ήταν δυνατή η αναστολή αλλά μόνο η οριστική έξωση ευρωβουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο κ. Ορμπαν με την επιστολή του προειδοποίησε ότι δεν θα περιμένει την αναστολή των ευρωβουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ βάσει των νέων κανόνων· η υιοθέτησή τους καθαυτή θα πυροδοτήσει την αποχώρηση του Fidesz.

Στην επιστολή του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ψέγει τον κ. Βέμπερ μεταξύ άλλων για την επιλογή να προχωρήσει στην αλλαγή αυτή των κανόνων στην τρέχουσα συγκυρία, όταν «το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει πλήξει τις χώρες μας, προκαλώντας τρομακτικές απώλειες ζωής και ζημία άνευ προηγουμένου στις οικονομίες μας». Θέτει επίσης ζήτημα κράτους δικαίου (το θέμα που έχει υπάρξει η κύρια αιτία της ρήξης με το ΕΛΚ, αλλά και των τριβών μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ε.Ε. γενικότερα): «ο δικός μας ορισμός του κράτους δικαίου δεν αποδέχεται κανόνες και κυρώσεις που λειτουργούν αναδρομικά», γράφει ο κ. Ορμπαν.

Παραμένει άγνωστο αν ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα κάνει πράξη την απειλή του. Η δημοσιοποίηση της επιστολής, πάντως, καθιστά αδύνατη την υπαναχώρηση της ηγεσίας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η εκτίμηση όσων γνωρίζουν τη μέθοδο Ορμπαν είναι ότι ακόμα και αν αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα, δεν θα φύγει από το ίδιο το ΕΛΚ – μία κίνηση που θα έκαιγε την κρίσιμη γέφυρα επικοινωνίας που διατηρεί με το Βερολίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή