«Όχι» Ε.Ε. και Ιταλίας σε εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία

«Όχι» Ε.Ε. και Ιταλίας σε εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ιταλία έβαλαν «μπλόκο» στην εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, τα οποία προορίζονταν για την Αυστραλία, καθώς η εταιρεία δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για παράδοση εμβολίων στην Ε.Ε., σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Κατά τις ίδιες πηγές, η AstraZeneca ζήτησε άδεια από την ιταλική κυβέρνηση να εξάγει περίπου 250.000 δόσεις από το εργοστάσιό της στο Anagni, κοντά στη Ρώμη.

Η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη στήριξή της στη συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης: Η Ε.Ε. παρατείνει τον έλεγχο στις εξαγωγές εμβολίων

Το ευρω-ιταλικό «μπλόκο» έρχεται σε συνέχεια της διαμάχης Ε.Ε. – AstraZeneca, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία έχει προμηθεύσει τα κράτη – μέλη με λιγότερα εμβόλια από τη συμφωνηθείσα ποσότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Πασκάλ Σοριό δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η AstraZeneca προσπαθεί να παραδώσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για τον κορωνοϊό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δηλαδή ποσότητα μικρότερη από τη μισή για την οποία είχε δεσμευτεί με τη σύμβασή της.

Η δήλωση αυτή είναι παρόμοια με τις προηγούμενες ανακοινώσεις που έκανε η αγγλοσουηδική εταιρεία, η οποία έχει πει εδώ και καιρό ότι δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο των 90 εκατομμυρίων δόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Ε.Ε. παρότρυνε επανειλημμένα την εταιρεία να αυξήσει τις παραδόσεις.

Διαβάστε ακόμη: Οι καθυστερήσεις στα εμβόλια βλάπτουν την οικονομία της Ε.Ε.

Και στους άνω των 65 το εμβόλιο AstraZeneca σε Γερμανία, Σουηδία

Νωρίτερα, Γερμανία και Σουηδία άναψαν «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στους άνω των 65 ετών.

Χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι, βάσει των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων, αναμένεται σύντομα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγηθεί και για τις ηλικίες 65 και άνω στην Ελλάδα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Διαβάστε ακόμη: Τι σημαίνει «αποτελεσματικότητα» στα εμβόλια;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή