Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η νέα «Μέκκα των εμβολιασμών»

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Η νέα «Μέκκα των εμβολιασμών»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την ελπίδα ότι η κοινή απειλή της COVID θα αποτελούσε τον μεγάλο «εξισωτή», αυτό δεν συνέβη. Το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την έλλειψη ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο «εμβολιαστικός τουρισμός».  

Οι «πλούσιοι και διάσημοι», αντί να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους, αναζήτησαν τουριστικούς προορισμούς που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν το εμβόλιο έναντι όποιου κόστους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι δύο θυγατέρες του αυτοεξόριστου τέως βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, πριγκίπισσες Ελενα και Κριστίνα. Οταν, πριν από εβδομάδες, επισκέφθηκαν τον πατέρα τους στο Αμπου Ντάμπι, όπου διαμένει, άδραξαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, προκαλώντας την μήνι και τον φθόνο των Ισπανών, που τον τελευταίο χρόνο μαστίζονται από τα απανωτά πανδημικά κύματα. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εξελιχθεί σε πρωτεύον κέντρο «εμβολιαστικού τουρισμού» για όσους φυσικά διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους. Ντουμπάι και Αμπου Ντάμπι δεν προφταίνουν να εμβολιάσουν τους ισχυρούς και έχοντες. Γνώστης της κατάστασης αναφέρει ότι συνήθως οι «τουρίστες των εμβολίων» φτάνουν στα Εμιράτα με ιδιωτικά τζετ και μένουν στα πολυτελέστερα ξενοδοχεία. Ο εμβολιασμός (ταξίδι, διαμονή, κ.ο.κ.) τους κοστίζει περίπου 29.200 ευρώ. Τα ΗΑΕ διαθέτουν το δεύτερο πιο επιτυχημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα μετά το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον εξετάζουν την επικερδή εκμετάλλευση της εμπειρίας τους καθιερώνοντας επισήμως ένα πρόγραμμα εμβολιαστικού τουρισμού. Ενα από τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία του Λονδίνου, με πάμπλουτη και εκλεκτή πελατεία, προσφέρει διαφορετικά πακέτα εμβολιασμού. Ετσι, δίνει στους πελάτες του τη δυνατότητα εμβολιασμού στο Ντουμπάι (αν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο των Pfizer/ ΒιοΝΤech) ή στην Ινδία (εφόσον προτιμούν το εμβόλιο της ΑstraZeneca). Το συνολικό κόστος ταξιδιού προσεγγίζει τις 46.000 ευρώ. Τέτοια ήταν η επιτυχία του εγχειρήματος, που το γραφείο διαπραγματεύεται τη μεταφορά εμβολίων από την Ινδία στο Μαρακές, τόσο για διευκόλυνση της πελατείας του, όσο και για να υπερκεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτεί η είσοδος στην Ινδία.

Μερίδιο από την πίτα του εμβολιαστικού τουρισμού διεκδικεί και η Ρωσία. Δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestia ήδη προανήγγειλε τη δημιουργία «εμβολιαστικών τουριστικών πακέτων» που, εκτός του σχετικά υψηλού κόστους, επιβάλλουν και την παραμονή 25 ημερών στη Ρωσία, προκειμένου να γίνουν και οι δύο δόσεις του εμβολίου Sputnik-V.

Tην ίδια στιγμή, οι πλούσιοι Μεξικανοί, προκειμένου να εμβολιαστούν, επισκέπτονται το Τέξας και τη Φλόριντα. Το φαινόμενο κατάλυσης της λογικής προτεραιότητας στους εμβολιασμούς (δηλαδή ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες) καταγράφεται σε όλα τα κράτη του κόσμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση ενός εύπορου ζεύγους από τον Καναδά, που μίσθωσε ιδιωτικό αεροπλάνο προκειμένου να επισκεφθεί μία απομακρυσμένη κοινότητα αυτοχθόνων, που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα εξαιτίας της μεγάλης ευαλωτότητας στην COVID-19, στην περιοχή Γιούκον, και να εμβολιαστεί μαζί τους. 

Στις εξωτικές Μαλδίβες 

Στον αγώνα του εμβολιαστικού τουρισμού μπαίνουν και οι εξωτικές Μαλδίβες, προωθώντας την τουριστική κίνηση στις 200 ατόλες του νησιωτικού συμπλέγματος, με το σλόγκαν «επισκέψου, εμβολιάσου, διασκέδασε». Ο υπουργός Τουρισμού Αμπντουλά Μοσούμ, κατά την ανακοίνωση του προγράμματος, τόνισε ότι οι Μαλδίβες θα είναι ένα από τα πρώτα κράτη που θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το εμβόλιο της AstraZeneca που εισάγεται από την Ινδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή