Το Παλάτι «τρίζει», αλλά αντέχει

Το Παλάτι «τρίζει», αλλά αντέχει

Οι εκμυστηρεύσεις του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ και ο ανθεκτικός θεσμός της βρετανικής μοναρχίας

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τέταρτη σεζόν της τηλεοπτικής σειράς «Crown» στο Netflix ολοκληρώθηκε, αλλά οι εθισμένοι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εξίσου χορταστικό, πλην περισσότερο ρεαλιστικό, θέαμα αυτήν την εβδομάδα, που περιελάμβανε τα πάντα: δράμα, αιχμές, ίντριγκα και άφθονο φυλετικό ρατσισμό. Ο λόγος για την πολύκροτη συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ, στην Οπρα Ουίνφρεϊ την περασμένη Κυριακή. Σε αυτήν το ζεύγος αποκάλυψε το φύλο του παιδιού που κυοφορεί η δούκισσα –είναι κορίτσι–, ανακοίνωση που πυροδότησε φημολογία ότι το όνομα της κόρης θα είναι Νταϊάνα. Ωστόσο, η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή των εκμυστηρεύσεων ήταν ότι σε ανύποπτο χρόνο ο Χάρι ρωτήθηκε από μέλος της βασιλικής οικογένειας εάν υπάρχει περίπτωση ο πρωτότοκος γιος τους, ο Αρτσι, να έχει μαύρο δέρμα. 

Από την πλευρά της, η Μέγκαν, εμφανώς συγκινημένη, διηγήθηκε ότι εξαιτίας της διαρκούς πίεσης πέρασε από το μυαλό της η σκέψη της αυτοκτονίας, ενώ το Παλάτι δεν της συμπαραστάθηκε σε αυτήν την προσωπική της οδύσσεια. 

Η Νταϊάνα

Οι Σάσεξ έκαναν παραλληλισμούς με τη ζωή της Νταϊάνα, που ανέκαθεν εθεωρείτο ξένο σώμα στο παλάτι, ενώ ο πρίγκιπας Κάρολος για μία ακόμη φορά παρουσιάστηκε ως ο ψυχρός της υπόθεσης, ο οποίος δεν απαντάει καν στα τηλεφωνήματα του δευτερότοκου γιου του από πίκα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, το ζευγάρι απέφυγε τις προσωπικές αναφορές αποκαλώντας το Παλάτι «το σύστημα, ο θεσμός ή η εταιρεία», υιοθετώντας παράλληλα μια «αντισυστημική» θέση. «Ο ρατσισμός είναι ρατσισμός. Δεν έχει σημασία αν ζεις σε τρώγλη ή παλάτι», σχολίασε αναλυτής του CNN, ενώ η Ντάιαν Αμποτ, η πρώτη μαύρη βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, απέδωσε τις επιθέσεις εναντίον της Μέγκαν στον συνδυασμό ρατσισμού και μισογυνισμού. Πολλοί τηλεθεατές αναρωτήθηκαν κατά πόσον η συνέντευξη μπορεί να αποτελέσει κάτι παραπάνω από μια συνέχεια στην παρατεταμένη βασιλική σαπουνόπερα, με δεδομένα τον πλούτο και τη διασημότητα του ζευγαριού. 

Επί περίπου τρεις ημέρες, το Μπάκιγχαμ μελετούσε προσεκτικά τα επόμενα βήματα, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν αναπάντητες οι αιτιάσεις των Μέγκαν και Χάρι. Ο πρίγκιπας Κάρολος αρνήθηκε να τις σχολιάσει λίγες ημέρες αργότερα, όταν επισκέφθηκε εμβολιαστικό κέντρο. Τελικά εκδόθηκε μία λιτή ανακοίνωση εκ μέρους του Παλατιού και ειδικότερα της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. «Τα ζητήματα που εθίγησαν ειδικά περί φυλετικών διακρίσεων προκαλούν ανησυχία. Αν και οι μνήμες συχνά είναι διαφορετικές, όλα όσα ελέχθησαν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και θα συζητηθούν σε ιδιωτικό κύκλο», αναφέρεται στην αντίδραση του Μπάκιγχαμ. 

Το Παλάτι «τρίζει», αλλά αντέχει-1

Στο εσωτερικό της Βρετανίας η συνέντευξη θεωρήθηκε λάθος από τους μισούς και πλέον πολίτες της χώρας, ενώ η δημοτικότητα των περισσότερων μελών της βασιλικής οικογένειας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, επιβεβαιώνοντας ότι τέτοιου είδους αποκαλύψεις πλήττουν συνολικά τον θεσμό. 

Ειδικά όμως για τους Σάσεξ, η εμφάνιση στην Οπρα είχε ως αποτέλεσμα η δημοτικότητα της Μέγκαν να κατρακυλήσει κάτω και από αυτήν ακόμη του πρίγκιπα Αντριου, ο οποίος θεωρείται το μαύρο πρόβατο της οικογένειας. Σοβαρό ήταν το πλήγμα και για το κύρος του Χάρι, αλλά και του πρίγκιπα Καρόλου. 

Οι αναλυτές

Η εκτίμηση των αναλυτών είναι πως τέτοιου είδους επεισόδια έχουν μεν αντίκτυπο στην κοινή γνώμη και αντανακλώνται στη μειωμένη δημοτικότητα συγκεκριμένων μελών της βασιλικής οικογένειας, δεν πρόκειται όμως να οδηγήσουν σε συντονισμένη αμφισβήτηση της μοναρχίας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που υποσκάπτεται η αξιοπιστία του θεσμού. Από τον περασμένο αιώνα μέχρι σήμερα το Μπάκιγχαμ έχει γνωρίσει αρκετά σκάνδαλα, από τη σχέση της χωρισμένης Ουόλις Σίμσον με τον βασιλιά Εδουάρδο Η΄, που εξώθησε τον δεύτερο σε παραίτηση, μέχρι τον τραγικό θάνατο της Νταϊάνα σε αυτοκινητικό ατύχημα στο Παρίσι έπειτα από καταδίωξη από παπαράτσι. 

Στις ΗΠΑ, οι καταγγελίες για ρατσιστική αντιμετώπιση από το Παλάτι προκάλεσαν μεγαλύτερη συμπάθεια προς το ζεύγος, ίσως και εξαιτίας του πρόσφατου κινήματος Black Lives Matter (#ΒLM). Υπενθυμίζεται πως η Μέγκαν έχει υποστηρίξει εξαρχής το #ΒLM, σε μήνυμά της στη γιορτή αποφοίτησης στο παλιό της γυμνάσιο στο Λος Αντζελες. Eτσι η τραγουδίστρια Μπιγιονσέ δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της στην πρώην πρωταγωνίστρια της σειράς «Suits», λέγοντας ότι αποτελεί πηγή ενδυνάμωσης και έμπνευσης για το θάρρος της. 

Η «συνέντευξη του αιώνα»

Δεκαεπτά εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την πρώτη μετάδοση της δίωρης συνέντευξης του ζεύγους με την Οπρα την Κυριακή. Η εκπομπή παρουσιάστηκε ξανά την Παρασκευή στις ΗΠΑ και τη Δευτέρα το βράδυ στη Βρετανία και σε 80 άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να αγγίξει τα 49,1 εκατομμύρια τηλεθεατές. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι της πήρε περίπου τρία χρόνια να κλείσει τη συμφωνία για την αποκλειστική εμφάνιση των Σάσεξ στην εκπομπή της στο CBS. Μεταξύ άλλων, οι τρεις τους συμφώνησαν το 2019 την από κοινού παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για την ψυχική υγεία. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τα ταμπλόιντ και οι ειδικοί ρεπόρτερ που καλύπτουν τις εξελίξεις στο Μπάκιγχαμ τελούν σε αναβρασμό. Οι αγγλικές εφημερίδες καταγράφουν τις ερωτήσεις που δεν έκανε η Οπρα στη «συνέντευξη του αιώνα», όπως την αποκαλούν. Οπως, π.χ., «δεν έπαιξε ρόλο το πριγκιπικό στάτους του Χάρι στην εξασφάλιση συμβολαίου ύψους 100 εκατ. δολαρίων με το Netflix»; Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση της Μέγκαν στην πρωινή εκπομπή του δημοσιογράφου Πιρς Μόργκαν, ο οποίος την αποκάλεσε «πριγκίπισσα Πινόκιο», λέγοντας ότι δεν πιστεύει λέξη από τα λόγια της. Η διαμαρτυρία της Μέγκαν στο ITV, αλλά και τα παράπονα σαράντα και πλέον χιλιάδων θεατών για το χολερικά σχόλιά του, φαίνεται ότι οδήγησαν το κανάλι σε συστάσεις προς τον Μόργκαν, ο οποίος ωστόσο προτίμησε να παραιτηθεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή