Σύνοδο Κορυφής για τα εμβόλια ζητούν πέντε χώρες
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Σύνοδο Κορυφής για τα εμβόλια ζητούν πέντε χώρες

Επιστολή Αυστρίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Λετονίας και Βουλγαρίας σε Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

1' 22" χρόνος ανάγνωσης

Τη δυσαρέσκειά τους για την κατανομή των εμβολίων στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. εκφράζουν με κοινή επιστολή τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Τσεχία, η Λετονία και η Βουλγαρία.

Οι ηγέτες των πέντε αυτών χωρών ζητούν τη διεξαγωγή συνόδου για να συζητηθεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επιστολή μελετάται.

Άλλη πηγή που επικαλείται ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι ο συντονισμός για το ζήτημα του κορωνοϊού θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, ενώ ο Σαρλ Μισέλ έχει πρόθεση να συγκαλέσει σύνοδο με φυσική παρουσία, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Την Παρασκευή, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δυσανάλογο διαμοιρασμό των διαθέσιμων δόσεων στις χώρες της Ε.Ε., ενώ έχει συμφωνηθεί από τους ηγέτες των κρατών-μελών να δίδονται δόσεις αντίστοιχες με τον πληθυσμό κάθε κράτους.

AstraZeneca: Νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της Covid στην Ε.Ε., κάνοντας λόγο για περιορισμούς στις εξαγωγές.

Λόγω προβλημάτων παραγωγής, η εταιρεία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εργοστάσια παραγωγής εκτός Ε.Ε. προκειμένου να μπορέσει να παραδώσει τα εμβόλιά της στις 27 χώρες μέλη της Ένωσης, όμως «δυστυχώς περιορισμοί στις εξαγωγές θα μειώσουν τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο» του έτους και «πιθανόν» και το δεύτερο τρίμηνο, επεσήμανε εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται στο πλαίσιο μιας σειράς αρνητικών ειδήσεων σχετικά με τη διαθεσιμότητα του εν λόγω εμβολίου.