Σύμβαση Κωνσταντινούπολης: Απάντηση της Αγκυρας στις διεθνείς αντιδράσεις

Σύμβαση Κωνσταντινούπολης: Απάντηση της Αγκυρας στις διεθνείς αντιδράσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αναλυτική ανακοίνωση εξέδωσε η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκίας για τους λόγους της αποχώρησης της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που προκάλεσε την έντονη αντίδραση ηγετών και οργανώσεων της Δύσης που την χαρακτήρισαν οπισθοδρόμηση καθώς η ίδια η Τουρκία το 2011 ήταν αυτή που είχε πρωτοστατήσει στην σύνταξη αυτής της Σύμβασης.

Διαβάστε ακόμη: Ζ. Μπορέλ: Επικίνδυνο μήνυμα από την Τουρκία η απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Άγκυρα αναφέρει ότι «στις 20 Μαρτίου 2021, η Τουρκία αποχώρησε μονομερώς από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Το άρθρο 80 της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης επιτρέπει σε οποιοδήποτε μέρος να την καταγγείλει κοινοποιώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Όπως είναι γνωστό, ο Τουρκία ήταν η πρώτη που υπέγραψε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, επιδεικνύοντας μια ισχυρή δέσμευση για την προστασία του καθεστώτος των γυναικών στην κοινωνία και την καταπολέμηση κάθε βίας κατά των γυναικών. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία αρχικά προοριζόταν για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, καταλήφθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν να ομαλοποιήσουν την ομοφυλοφιλία, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις κοινωνικές και οικογενειακές αξίες της Τουρκίας. Εξ ου και η απόφαση απόσυρσης».

Η Άγκυρα με την ανακοίνωση της αυτή τονίζει πως «η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει σοβαρές ανησυχίες για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Έξι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Λετονία, Λιθουανία και Σλοβακία) δεν επικύρωσαν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η Πολωνία έχει λάβει μέτρα για να αποσυρθεί από τη Σύμβαση, επικαλούμενη την προσπάθεια της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ να επιβάλει τις ιδέες της σχετικά με το φύλο σε ολόκληρη την κοινωνία».

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Επικοινωνίας, «η απόφαση απόσυρσης από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν σημαίνει καθόλου ότι το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας «θέτει σε κίνδυνο την προστασία των γυναικών». Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, αποχωρώντας από τη Σύμβαση».

«Σε σχέση με το ζήτημα, ο Πρόεδρος Ερντογάν  υπογραμμίζει έντονα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει την ασφάλεια και τα δικαιώματα όλων των γυναικών και υπογραμμίζει ότι η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας με την αρχή της μηδενικής ανοχής θα παραμείνει στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης».

Η Τουρκία αναφέρει πως έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προάσπιση και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και οι μηχανισμοί αυτοί εξακολουθούν να ισχύουν και υποστηρίζει πως μετά την αποχώρηση από τη Σύμβαση, η Τουρκία θα επικεντρωθεί σε μέτρα που θα καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες της κοινωνίας και θα ενισχύσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες προς το σκοπό αυτό και υπενθυμίζει πως η Τουρκία είναι επίσης συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW)» αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Τέλος η ανακοίνωση καταλήγει πως «η Τουρκία θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των υπαρχουσών προφυλάξεων κατά της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που παρουσιάστηκε στις αρχές Μαρτίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή