Johnson & Johnson: Καθυστερεί τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη

Johnson & Johnson: Καθυστερεί τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

Η εταιρεία ανέφερε πως εξετάζει με τις ευρωπαϊκές αρχές περιπτώσεις εξαιρετικά σπάνιων θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της εταιρίας, πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι πρόκειται να ζητήσουν διευκρινίσεις από την J&J για την απόφασή της να καθυστερήσει τις παραδόσεις.

Σε ανάρτησή της πριν από λίγο η Επίτροπος Υγείας Στ. Κυριακίδου αναφέρει:

«Οι σημερινές εξελίξεις με το εμβόλιο της J&J στις ΗΠΑ παρακολουθούνται στενά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τα αρμόδια σώματα επιτήρησης, σε ανοιχτή γραμμή με τον αμερικανικό FDA και άλλες διεθνείς ρυθμιστικές αρχές. Οι παραδόσεις στην ΕΕ έχουν σταματήσει από τη εταιρία».  

Νωρίτερα, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ συνέστησαν να «παγώσει» η χρήση του εμβολίου της J&J κατά της COVID-19, καθώς έξι γυναίκες κάτω των 50 ετών παρουσίασαν σπάνιες θρομβώσεις μετά τη λήψη του εμβολίου.

Όλα τα περιστατικά κατεγράφησαν σε γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών. Μια εξ αυτών πέθανε, ενώ μια άλλη νοσηλεύεται στη Νεμπράσκα σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους New York Times. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχουν ήδη εμβολιαστεί επτά εκατομμύρια πολίτες.

Πάντως, όπως έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος, το «πάγωμα» χρήσης του εμβολίου της J&J δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική ανακοίνωση είχε προβεί την περασμένη Παρασκευή και η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC), ανακοινώνοντας τέσσερα σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό με το εν λόγω σκεύασμα. Ένα στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής και τρία ακόμη κατά την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στις ΗΠΑ. 

Η Ε.Ε. παρέλαβε χθες τα πρώτα εμβόλια της εταιρείας, ενώ στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη η άφιξη της πρώτης παρτίδας (33.600 δόσεις) και την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου, θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Αντιδράσεις επιστημόνων

Στο μεταξύ, μιλώντας στο Reuters η Ελινορ Ρίλεϋ, καθηγήτρια ανοσολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέφερε: «Παρότι μία αιτιακή συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού για την COVID-19 και των ανωμαλιών που παρατηρούνται στα αιμοπετάλια και τις θρομβώσεις δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ο δείκτης υποψίας αυξάνεται, ότι δηλαδή αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ενεργοποιούνται από το συστατικό του αδενοϊού που περιέχεται στα εμβόλια της AstraZeneca και της J&J».

«Αν και χρειάζεται να γίνει συλλογή περισσότερων δεδομένων και να εξετασθούν προσεκτικά οι επιπλοκές, για την πλειονότητα των ανθρώπων παραμένει γεγονός ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη μόλυνση από την Covid είναι πολύ μεγαλύτεροι από τον όποιο κίνδυνο εμβολιασμού. Επιπλέον, η αυξανόμενη εγρήγορση για την πιθανότητα τέτοιων παρενεργειών σημαίνει ότι αυτές θα μπορούν να διαγιγνώσκονται γρηγορότερα και να αντιμετωπίζονται πιο επιτυχώς» πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του ο Δρ. Αμες Αντάλια του Κέντρου ασφάλειας της Υγείας «Johns Hopkins» της Βαλτιμόρης μιλώντας στο ίδιο πρακτορείο ανέφερε: «Νομίζω είναι ένα ζήτημα χαμηλού ρίσκου ακόμη και εάν υπάρχει αιτιακή συσχέτιση με το εμβόλιο: 6 περιπτώσεις σε επτά εκατομμύρια δόσεις δεν πρέπει να προκαλεί πανικό». «Ο κόσμος με ρωτάει αν θα πρέπει να ακυρώσει τα ραντεβού του για τον εμβολιασμό με το J &J. H απάντησή μου είναι όχι», συμπλήρωσε.

Στάση αναμονής από Βερολίνο

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά την αμερικανική απόφαση να ανασταλεί η χορήγησή του, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπός του Χάνο Κάουτς.

Ο κ. Κάουτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών, παρέπεμψε στο Ινστιτούτο «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο, όπως είπε, είναι αρμόδιο για το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά με την απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση της Βαυαρίας να συνεχίσει την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, ο κ. Κάουτς διευκρίνισε ότι οι εισηγήσεις του Ινστιτούτου έχουν ομοσπονδιακή ισχύ.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή