Εμβόλιο J&J: Σε νέα περιδίνηση το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε.

Εμβόλιο J&J: Σε νέα περιδίνηση το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ε.Ε.

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα περιδίνηση περιέρχεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης στον απόηχο της απόφασης των αρμοδίων αρχών των ΗΠΑ να αναστείλουν τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson και της –παρεπόμενης- κίνησης της φαρμακευτικής εταιρείας να παγώσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ρυθμιστικές αρχές, ανεξάρτητοι επιστήμονες και τα απλά μαθηματικά διαβεβαιώνουν –όπως και στην περίπτωση της AstraZeneca– ότι τα περιστατικά των θρομβώσεων είναι εξαιρετικά σπάνια. 

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, τα περιστατικά θρομβώσεων που οδήγησαν στην αναστολή τςη χορήγησης είναι έξι επί συνόλου 7 εκατομμυρίων δόσεων.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι μεγάλο όσον αφορά στους ρυθμούς εμβολιαστικής κάλυψης του ευρωπαϊκού πληθυσμού, καθώς η Ε.Ε. ανέμενε να παραλάβει 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J έως τον Ιούνιο.  

⇒ Διαβάστε επίσης: Johnson & Johnson: Καθυστερεί τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη

Από αυτές τα 1,33 εκατομμύρια προορίζονται για την Ελλάδα.

Συνολικά, η ΕΕ έχει υπογράψει παραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, στην οποία προστίθεται η επιλογή για 200 επιπλέον εκατομμύρια. Ο όμιλος δεσμεύτηκε την Πέμπτη να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Δεδομένου δε ότι πρόκειται για ένα μονοδοσικό εμβόλιο, η Ε.Ε είχε ποντάρει πολλά σε αυτό προκειμένου να επιταχύνει την πορεία προς την οικοδόμηση του τείχους ανοσίας. 

Πάντως οι αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι το «πάγωμα» δεν θα διαρκέσει παρά λίγες ημέρες. 

Σε γυναίκες τα έξι περιστατικά

Στην περίπτωση της J&J και τα έξι περιστατικά θρόμβωσης συνέβησαν σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 48. 

Τα συμπτώματα εμφανίσθηκαν από έξι έως 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Συνολικά στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί 6,8 εκατομμύρια δόσεις της Johnson & Johnson έως τις 12 Απριλίου.

Αντιστοίχως, οι περισσότερες περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη (για το εμβόλιο της AstraZeneca) αφορούσαν γυναίκες ηλικίας κάτω των 60. Τα συμπτώματα και εδώ εμφανίστηκαν σε διάστημα δύο εβδομάδων από την χορήγηση της πρώτης δόσης.

Τα δύο εμβόλια, της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, υιοθετούν την ίδια τεχνολογία χρησιμοποιώντας έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών.

Στην περίπτωση της AstraZeneca, υπήρχαν στις 4 Απριλίου 222 περιστατικά με αυτές τις άτυπες θρομβώσεις σε σύνολο 34 εκατομμυρίων εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ, Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν) και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον EMA. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 18 θανάτους (από τις 22 Μαρτίο

Τι λένε οι εταιρείες

Η J&J ανακοίνωσε ότι εργάζεται στενά με τις ρυθμιστικές αρχές παρατηρώντας ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ξεκάθαρη αιτιακή συσχέτιση μεταξύ θρομβώσεων και εμβολίων.

Η AstraZeneca από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι εργάζεται προκειμένου να κατανοήσει σε κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά τους πιθανούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά.

⇒ Διαβάστε επίσης: O Ηλίας Μόσιαλος μιλάει στο kathimerini.gr για το εμβόλιο της AstraZeneca

Οι ρυθμιστικές αρχές

Ο αμερικανικός CDC συνέστησε την παύση της χορήγησης ως μια «εξαιρετικά προληπτική κίνηση» ώστε να διασφαλίσει ότι οι υγειονομικές αρχές είναι ενήμερες των πιθανών παρενεργειών και να οργανώσουν κατάλληλη «αναγνώρισή τους και διαχείριση». 

Συστάσεις θεραπείας 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υπηρεσίες υγείας ανέφεραν ότι η αντιμετώπιση των θρομβώσεων που ενδεχομένως οφείλονται στο εμβόλιο της J&J διαφοροποιείται από τις συμβατικές περιπτώσεις. 

«Στις τυπικές θρομβώσεις, συνήθως χρησιμοποιείται ηπαρίνη για την αντιμετώπισή τους. Αλλά στην περίπτωση μιας θρόμβωσης που σχετίζεται με το εμβόλιο, η χρήση της ηπαρίνης μπορεί να είναι επικίνδυνη και απαιτούνται διαφορετικές θεραπείες».

Αντιθέτως στη Γερμανία, σημειώνει το Reuters, γιατροί και επιστήμονες που ερεύνησαν θρομβώσεις ως αποτέλεσμα του AstraZeneca συνέστησαν μεταξύ άλλων την χορήγηση υψηλών δόσεων ηπαρίνης.

⇒ Διαβάστε επίσης: VIPIT και εμβόλιο AZ: δεδομένα, αντιλήψεις, ανάγκες και αποφάσεις 

Υπάρχουν θεωρίες για το τι προκαλεί τις θρομβώσεις; 

Ανάμεσα στις πιθανές αιτίες που διερευνώνται είναι ότι τα εμβόλια ενεργοποιούν μερικά ασυνήθη αντισώματα σε σπάνιες περιπτώσεις.

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν ξεχωρίσει κάποιοι συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία ή το γένος. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Γραβάνης για εμβόλιο AstraZeneca: Στους άνω των 60 δεν υπάρχουν περιστατικά θρομβώσεων

Γερμανοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Greifswald συμπέραναν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην έγκριτη επιθεώρηση New England Journal of Medicine ότι οι εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων οφείλονται σε αντισώματα που εντοπίστηκαν στους ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Mία άλλη ερευνητική ομάδα Νορβηγών επιστημόνων κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα, ότι το εμβόλιο της Astra Zeneca ενεργοποιούσε μία ανοσολογική απόκριση που μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση σε έναν μικρό αριθμό ατόμων. Και αυτή η μελέτη δημοσιέυθηκε στο New England Journal of Medicine.

Με πληροφορίες από Politico, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή