Κορωνοϊός: Μπορούμε να καταναλώσουμε αλκοόλ μετά το εμβόλιο;

Κορωνοϊός: Μπορούμε να καταναλώσουμε αλκοόλ μετά το εμβόλιο;

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής, ο εμβολιασμός κατά της Covid αποτελεί σίγουρα λόγο για να το γιορτάσει κανείς, κάτι που σημαίνει ότι ίσως θελήσει να απολαύσει ένα αλκοολούχο ποτό και να πιεί στην υγειά της συλλογικής ανοσίας. Μπορεί όμως το αλκοόλ να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μας;

Μια σύντομη απάντηση είναι πως εξαρτάται από την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει κανείς.

Διαβάστε ακόμη 

Ισραήλ: Στο 0,2% το ποσοστό θετικότητας χάρη στον εντατικό εμβολιασμό

Sputnik V: «Όχι» Βραζιλίας στην εισαγωγή του, για «πολιτική απόφαση» μιλούν οι Ρώσοι

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών μπορεί να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικό ένα εμβόλιο κατά της Covid-19. Ορισμένες μελέτες έχουν μάλιστα αναφέρει ότι οι μικρές ή μεσαίες ποσότητες αλκοόλ είναι πιθανό να ωφελήσουν το ανοσοποιητικό μας, περιορίζοντας τον κίνδυνο φλεγμονής.

Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ μπορεί, κυρίως μακροπρόθεσμα, να επιδράσει κατασταλτικά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και ενδεχομένως να επηρεάσει την αντίδραση του οργανισμού στο εμβόλιο, σύμφωνα με ειδικούς.

Δεδομένου ότι μπορεί να χρειαστούν μέχρι και εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, προκειμένου ο οργανισμός να παράγει επαρκή επίπεδα αντισωμάτων κατά του νέου κορωνοϊού, οτιδήποτε παρεμβαίνει στην ανοσολογική απόκριση μπορεί να αποτελέσει πηγή ανησυχίας.

«Εάν καταναλώνετε μέτρια ποσότητα αλκοόλ, τότε είναι ασφαλές να πιείτε ένα ποτό ενώ έχετε λάβει πρόσφατα το εμβόλιο», δήλωσε ο Ινέμ Μεσαούντι, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για Ιούς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το οποίο έχει μελετήσει τις επιδράσεις του αλκοόλ στην ανοσολογική απόκριση.

«Οφείλετε όμως να έχετε πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει “κατανάλωση μέτριας ποσότητας”. Είναι επικίνδυνο να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ καθώς οι επιδράσεις του σε όλα τα βιολογικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού, είναι αρκετά σοβαρά και εμφανίζονται αρκετά γρήγορα αφότου ξεπεράσετε τα όρια μέτριας κατανάλωσης».

Μέτρια κατανάλωση σημαίνει ένα ή δύο ποτά σε μια ημέρα για τους άντρες και το πολύ ένα ποτό για τις γυναίκες, ενώ η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ορίζεται ως τέσσερα ή παραπάνω ποτά σε μια μέρα για τους άντρες και τρία ή περισσότερα για τις γυναίκες.

Λάβετε υπόψη ότι ως ένα «κανονικό» ποτό θεωρούνται πέντε ουγγιές κρασιού, 1,5 ουγγιές αποσταγμένων ποτών και 12 ουγγιές μπύρας.

Πηγή: New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή