Ανάπτυξη θεραπειών κατά του ιού

Ανάπτυξη θεραπειών κατά του ιού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την επέκταση της κοινής στρατηγικής προμήθειας εμβολίων στις θεραπείες κατά της COVID-19 ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εως το τέλος του έτους, ο στόχος της Κομισιόν είναι να υπογράψει συμβάσεις για την κοινή προμήθεια τριών θεραπευτικών σκευασμάτων κατά της ασθένειας – μέσω συμβάσεων προαγοράς ή άλλων συμφωνιών. Ηδη τρεις θεραπείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία των μονοκλωνικών αντισωμάτων βρίσκονται σε διαδικασία «κυλιόμενης αξιολόγησης» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Ε.Ε., όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, θα επενδύσει επιπλέον στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των πιο πολλά υποσχόμενων θεραπειών και στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας των παρασκευαστών τους. Παράλληλα, ο EMA θα υιοθετήσει τις ίδιες πρακτικές που συνέβαλαν στην επιτάχυνση των εγκρίσεων των εμβολίων. «Μία ευρωπαϊκή προσέγγιση θα μας δώσει την κλίμακα, τη διαπραγματευτική ισχύ και τα ταχύτερα αποτελέσματα, που θα μας επιτρέψουν να διαθέσουμε αυτά τα προϊόντα στους Ευρωπαίους πολίτες το συντομότερο δυνατόν», εξηγεί στην «Κ» υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού (παραδόσεις-ρεκόρ 34 εκατομμυρίων δόσεων την περασμένη εβδομάδα, κάλυψη του 30% του ενήλικου πληθυσμού με μία δόση, πλήρης εμβολιασμός του 12%), αλλά τόνισε ότι «τα εμβόλια δεν μπορεί να είναι η μόνη μας απάντηση» στον κορωνοϊό. Η επιστημονική κοινότητα, είπε, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι ο ιός θα γίνει μόνιμο κομμάτι της ζωής μας, ενώ πάρα πολλοί από αυτούς που νόσησαν ταλαιπωρούνται επί μήνες με συμπτώματα της COVID-19 μακράς διαρκείας (Long COVID).

Προς το παρόν, η Ε.Ε. έχει δώσει άδεια κυκλοφορίας μόνο σε μία δραστική ουσία για τη θεραπεία της COVID-19, τη ρεμδεσιβίρη – η αποτελεσματικότητα της οποίας κρίνεται περιορισμένη. Ο στόχος της νέας στρατηγικής, όπως είπε η επίτροπος Υγείας, είναι «έως τον Οκτώβριο να έχουμε αναπτύξει και να έχουμε εγκρίνει τρεις νέες αποτελεσματικές θεραπείες κατά της COVID-19… και δυνητικά άλλες δύο έως το τέλος του έτους».

Η Επιτροπή θα διενεργήσει μια «ολοκληρωμένη άσκηση “σάρωσης”» των 57 σκευασμάτων οι κατασκευαστές των οποίων έχουν έλθει σε επαφή με τον EMA, ώστε να καταλήξει στα πέντε πιο πολλά υποσχόμενα έως τον Ιούνιο. Τα συγκεκριμένα εγχειρήματα θα ενισχυθούν οικονομικά ώστε να διατεθούν ταχύτερα στην αγορά. Ο EMA «θα μπορούσε να ξεκινήσει επτά νέες κυλιόμενες αξιολογήσεις έως το τέλος του έτους», είπε κ. Κυριακίδου.

Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας των φαρμακευτικών εταιρειών (ζήτημα που αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο για τις έγκαιρες παραδόσεις των εμβολίων). Η Ε.Ε., σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο, θα χορηγήσει 40 εκατομμύρια ως πρώτη δόση (από το πρόγραμμα HERA) για την πρόσβαση των παραγωγών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις προετοιμασμένες για την άμεση παραγωγή των σκευασμάτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή