Ο αγώνας δρόμου για τον εμβολιασμό και ο φόβος για μετάλλαξη «τέρας»

Ο αγώνας δρόμου για τον εμβολιασμό και ο φόβος για μετάλλαξη «τέρας»

Οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμών σε παγκόσμια κλίμακα εγείρουν ανησυχίες ότι ισχυρότεροι τύποι μεταλλάξεων θα μπορούσαν να διεισδύσουν σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αργοί ρυθμοί εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα εγείρουν ανησυχίες ότι ισχυρότεροι τύποι μεταλλάξεων της Covid-19 θα μπορούσαν να διεισδύσουν σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο, προτού επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού που θα μείωνε τον αντίκτυπο των παραλλαγμένων στελεχών.

Οι ΗΠΑ στοχεύουν τουλάχιστον να έχει εμβολιαστεί μερικώς το 70% των ενηλίκων έως τις 4 Ιουλίου, μια κίνηση που αναμένεται να επιταχύνει την αποκλιμάκωση νέων κρουσμάτων. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος Axios, δεδομένου ότι μόνο το 8% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν λάβει μία δόση του εμβολίου, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Επικίνδυνος θύλακας μεταλλάξεων η Ινδία

«Υπήρξε υπερ-επιταχυνόμενη εξέλιξη του ιού τους τελευταίους μήνες. Ο ιός ήταν κάπως σταθερός για 10 μήνες και στη συνέχεια άρχισε να εισέρχεται σε αυτήν την επιταχυνόμενη εξέλιξη. Τώρα, το πραγματικό ερώτημα είναι, υπάρχει τρόπος όλο αυτό να γίνει ακόμη χειρότερο;», σημείωσε ο διευθυντής του Scripps Research Translational Institute, Έρικ Τοπόλ.

Οι ιοί αντιμετωπίζουν πιέσεις που τους κάνουν να μεταλλάσσονται προκειμένου να εξαπλωθούν στον πληθυσμό και να ξεφύγουν από την ανθρώπινη ανοσία, ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια οικολογίας και εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Σάρα Κόμπι. «Βλέπουμε και τα δύο τώρα» πρόσθεσε.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για τη «νέα» μετάλλαξη

Σύμφωνα με το CDC, επί του παρόντος ότι υπάρχουν πέντε μεταλλάξεις «ανησυχίας» και οκτώ μεταλλάξεις «ενδιαφέροντος» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότερο ανησυχητικές θεωρούνται τρεις παραλλαγές: η βρετανική, η βραζιλιάνικη και η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Το CDC παρακολουθεί στενά διάφορες εκδόσεις της μετάλλαξης της Ινδίας.

«Ήμασταν τυχεροί επειδή εμβολιάσαμε πριν την επίθεση της βρετανικής μετάλλαξης. Διαφορετικά θα είχαμε πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Τοπόλ. Ο Τζος Σίφερ, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson, συμφωνεί ότι η μερική ανοσία της αγέλης προκαλεί μείωση του επιπέδου των νέων μολύνσεων στις ΗΠΑ παρά την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης. «Ελλείψει εμβολιασμού, είναι πολύ πιθανό ότι πολλά μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έμοιαζαν με την Ινδία αυτή τη στιγμή με τις νέες μεταλλάξεις» είπε.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο γρήγορος εμβολιασμός θεωρείται κρίσιμος. «Ακόμα και με μερική προστασία μπορεί να επιτευχθεί υψηλότερος βαθμός ανοσίας της αγέλης», σημείωσε ο κ. Σίφερ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τα «εργοστάσια» για τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων είναι περιοχές που πλήττονται με σφοδρότητα από τον ιό. «Εάν υπάρξει μια νέα φρικτή παραλλαγή –που θα κατέστρεφε το 2022 και θα μας έφερνε πίσω σε πολύ σκοτεινές εποχές- είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα διεισδύσει σε μια περιοχή του κόσμου που πλήττεται τώρα με σφοδρότητα» συνέχισε.

Κατά τον κ. Τοπόλ, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα, είναι να υπάρξει μια μετάλλαξη με υψηλή μεταδοτικότητα και ισχυρή ανοσοδιαφυγή. «Θα το δούμε αυτό; Δεν ξέρω. Ας ελπίσουμε ότι ποτέ δεν θα δούμε αυτό το τέρας» είπε.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια», είπε από την πλευρά του ο κ. Σίφερ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η πιθανότητα να έχουμε μια παραλλαγή χειρότερη από αυτές που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι πολύ υψηλότερη εάν έχουμε μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων», όπως συμβαίνει στη Λατινική Αμερική, την Ινδία και την Ασία.

Με πληροφορίες από Axios.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή