ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Επίσημος αεροπορικός αποκλεισμός της Λευκορωσίας από την Ε.Ε.

Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα, εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από χώρες της Ε.Ε.

Reuters: Επίσημος αεροπορικός αποκλεισμός της Λευκορωσίας από την Ε.Ε.

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν σχέδιο που απαγορεύει στις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν επάνω από τον εναέριο χώρο της Ε.Ε. ή να προσγειώνονται στα αεροδρόμιά της, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, η Ε.Ε. συνιστά στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει νομικά δεσμευτική απαγόρευση, κατά τις ίδιες πηγές.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Συνέντευξη Προτάσεβιτς στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας – Εμφανίζεται να «επαινεί» τον Λουκασένκο

Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα (ώρα Κεντρικής Ευρώπης, 01.00 ώρα Ελλάδος), εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από χώρες της Ε.Ε., κάτι που πάντως δεν αναμένεται να συμβεί, σύμφωνα με μία πηγή.

Η απόφαση εντάσσεται σε ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, έπειτα από την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ του αεροσκάφους της Ryanair, στο οποίο επέβαινε ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, Eurocontrol, περίπου 400 πολιτικές πτήσεις περνούν πάνω από τη Λευκορωσία κάθε ημέρα, συμπεριλαμβανομένων 300 υπερπτήσεων, εκ των οποίων περίπου 100 εκτελούνται από αεροπορικές εταιρείες της Ε.Ε. ή της Βρετανίας.

Οι εταιρείες Lufthansa, SAS, Air France, LOT, Finnair και airBaltic είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα σταματήσουν να πετούν πάνω από τη Λευκορωσία.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Λευκορωσίας, Belavia, πραγματοποιεί πτήσεις που συνδέουν τη Λευκορωσία με περίπου 20 αεροδρόμια στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Τόκιο 2020: Χωρίς αθλητές Ολυμπιακοί Αγώνες δε γίνονται, λέει η πρόεδρος των διοργανωτών

Γαλλία: Είσοδος στη χώρα χωρίς τεστ PCR για εμβολιασμένους Ευρωπαίους