ΗΠΑ: Αύξηση νοσηλειών σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

ΗΠΑ: Αύξηση νοσηλειών σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εμφανίζουν αποκλιμάκωση σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, ωστόσο ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε κοινότητες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εμφανίζουν αποκλιμάκωση σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, ωστόσο ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε κοινότητες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19, όπου εξαιρετικά μεταδοτικές μεταλλάξεις αποτελούν απειλή για τους ανεμβολίαστους, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Άρση μέτρων: Ποιες εισηγήσεις εξετάζονται – Το απόγευμα οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Στην κομητεία Σμιθ, στο Τενεσί, όπου μόνο το 20% των πολιτών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχει σημειωθεί αύξηση σχεδόν 700% στις νοσηλείες για COVID-19 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με βάση δεδομένων των New York Times. Στο Τρουσντέιλ του Τενεσί, όπου μόνο το 23% των πολιτών έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, οι νοσηλείες αυξήθηκαν επίσης κατά 700% την ίδια περίοδο.

«Δεν είναι σύμπτωση»

Η αύξηση αυτή των νοσηλειών δεν είναι σύμπτωση, δήλωσε ο Δρ. Τεντ Ντέλμπριτζ, εκτελεστικός διευθυντής του ινστιτούτου συστημάτων για ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Μέριλαντ. Όπως τόνισε, οι άνθρωποι που νοσούν τώρα από COVID-19 εμφανίζουν στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες διπλάσιες πιθανότητες εισαγωγής σε νοσοκομείο από όσους εμφάνιζαν τον ιό νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Self-tests: Στο τραπέζι η διανομή τους από τα σούπερ μάρκετ

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στο Μέριλαντ, νοσηλεύτηκε 8% των ατόμων μεταξύ 50 και 59 ετών που νόσησαν το χειμώνα. Από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Ιουνίου, το ποσοστό νοσηλείας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ανήλθε σε 19%, συμπλήρωσε.

Πιθανώς ευθύνονται οι μεταλλάξεις

Οι επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού είναι πιθανό να ευθύνονται, είπε ο Δρ. Ντέλμπριτζ. Η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, τώρα γνωστή ως Άλφα, είναι πιο θανατηφόρα και περισσότερο μεταδοτική από τις περισσότερες μεταλλάξεις, ενώ τώρα κυριαρχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον περασμένο μήνα, η Δρ. Ροσέλ Ουαλένσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δήλωσε ότι η παραλλαγή, γνωστή και ως Β.1.1.7, κάλυπτε το 72% των περιπτώσεων στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Άλφα, καθώς το κύμα του ιού για το οποίο προειδοποιούσαν την άνοιξη οι επιστήμονες στις ΗΠΑ περιορίστηκε σημαντικά. «Νομίζω ότι ήμασταν τυχεροί, για να είμαστε ειλικρινείς», δήλωσε ο επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, Νέιθαν Γκρούμπαου, στους New York Times τον περασμένο μήνα. «Διασωζόμαστε από το εμβόλιο» συμπλήρωσε.

Μέχρι την Τρίτη, περίπου 172 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, σύμφωνα με βάση δεδομένων των ΝΥΤ. Ωστόσο, η διανομή εμβολίων σε όλη τη χώρα έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Περίπου 1 εκατομμύριο δόσεις γίνονται σε εθνικό επίπεδο κάθε μέρα, σαφώς λιγότερες από την κορύφωση των τριών εκατομμυρίων δόσεων τον Απρίλιο.

Στο Μίσιγκαν, μία από τις λίγες πολιτείες που κατέγραψε αύξηση κρουσμάτων την άνοιξη, η μετάλλαξη Άλφα έπληξε νεότερους ανθρώπους που επέστρεψαν στα σχολεία και συμμετείχαν σε αθλήματα επαφής. «Επειδή είναι πιο μεταδοτικός, ο ιός εντοπίζει ρωγμές στη συμπεριφορά, που κανονικά δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα» δήλωσε η επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Έμιλι Μάρτιν.

Φάουτσι: Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί στις ΗΠΑ

Σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η παραλλαγή Δέλτα, η οποία αρχικά αναγνωρίστηκε στην Ινδία, αναδύθηκε ως η κυρίαρχη μετάλλαξη στη Βρετανία. «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Δρ. Φάουτσι, προσθέτοντας ότι η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσώπευε τώρα το 6% της αλυσίδας κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Δρ. Φάουτσι προέτρεψε τους νέους να εμβολιαστούν, επικαλούμενος μελέτη που διαπιστώνει ότι δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech ή του εμβολίου της AstraZeneca φαίνεται να είναι αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Με πληροφορίες από New York Times

Τελευταίες ειδήσεις

Ισραήλ: «Όπλο» της Χαμάς κατά του Iron Dome το κτίριο που βομβαρδίστηκε στη Γάζα

Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή