ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία στις ΗΠΑ – Εξετάζονται μέτρα και για εμβολιασμένους

Η εν λόγω μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και πλέον θεωρείται ως παράγοντας «ανησυχίας» από το αμερικανικό CDC

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία στις ΗΠΑ – Εξετάζονται μέτρα και για εμβολιασμένους

Η πιο επικίνδυνη και πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, έχει πλέον εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις Πολιτείες της Αμερικής, προκαλώντας ανησυχίες στους ειδικούς για την πιθανότητα έξαρσης κρουσμάτων το φθινόπωρο.

Η εν λόγω μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και πλέον θεωρείται ως παράγοντας «ανησυχίας» από το αμερικανικό CDC, κάτι που σημαίνει ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα ή να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση.

⇒ Διαβάστε επίσης: Εμβολιασμός: Ο συνδυασμός AstraZeneca και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση

Η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει πλέον περίπου μία στις πέντε νέες μολύνσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC. Και καθώς πάνω από το 50% του πληθυσμού δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα στοιχεία CDC, επιστήμονες και αξιωματούχοι ανησυχούν ότι περιοχές με χαμηλό βαθμό προστασίας έναντι του ιού θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με εξάρσεις κρουσμάτων το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Ο πρώην επίτροπος του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, Σκοτ Γκότλιμπ δήλωσε στο CBS πως σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, οι ΗΠΑ βρίσκονται περίπου ένα με δύο μήνες πίσω σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα που καταγράφει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων παρά το σχετικά  υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Γαλλία: Η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει πλέον το 20% των κρουσμάτων

Για αυτές τις χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να συνεχίσουν να φορούν μάσκες ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ήδη, υγειονομικοί αξιωματούχοι της κομητείας του Λος Άντζελες συνέστησαν στους πολίτες να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Λος Άντζελες: Σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και για εμβολιασμένους

Αποκαλώντας το ένα «προληπτικό μέτρο», το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Λος Άντζελες προέβη στη συγκεκριμένη σύσταση χθες Δεύτερα, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητα μέχρι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι να «κατανοήσουν καλύτερη πώς και σε ποιους μεταδίδεται η μετάλλαξη Δέλτα».

Ειδικοί έχουν αναφέρει πως τα στοιχεία δείχνουν ότι εμβόλια όπως εκείνα της Moderna και των Pfizer/BioNTech παρέχουν υψηλή προστασία κατά της εν λόγω μετάλλαξης, αλλά η Μπάρμπαρα Φέρερ, αξιωματούχος στον τομέα της δημόσιας υγείας από το Λος Άντζελες, δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές το πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον και καθώς θα επικρατεί όλο και περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι περίπου οι μισοί ενήλικες στο Ισραήλ που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, μετά τις νέες εξάρσεις που έχει πυροδοτήσει η μετάλλαξη «Δέλτα», είναι πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της Pfizer. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί το τείχος ανοσίας στο Ισραήλ

Το γεγονός αυτό οδήγησε την κυβέρνηση στο να επιβάλει εκ νέου το μέτρο για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους – και για εμβολιασμένους – καθώς και άλλους περιορισμούς, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του νέου, πιο μεταδοτικού στελέχους, το οποίο έχει θέσει ξανά σε συναγερμό επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. 

Με πληροφορίες από CNN, Reuters, WSJ