ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ- ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πριν από έξι μήνες, με μεταμεσονύκτιο προεδρικό διάταγμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διορίσει τον Μελίχ Μπουλού ως πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Ετσι και τώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τον απομάκρυνε από τα καθήκοντά του. Μια κίνηση που θεωρείται ως υποχώρηση του Τούρκου προέδρου απέναντι στις αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ο καθηγητής Μελίχ Μπουλού στις 2 Ιανουαρίου είχε διοριστεί με προεδρικό διάταγμα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεις του προσωπικού και των φοιτητών. Ο διορισμός του και όχι η εκλογή του πρύτανη από το ίδιο το ίδρυμα θεωρήθηκε σκανδαλώδης παρέμβαση στο έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας από τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Μπουλού ήταν ο πρώτος πρύτανης που διορίστηκε χωρίς να εκλεγεί από τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, του σημαντικότερου πανεπιστημίου της χώρας. Από τον Ιανουάριο, σχεδόν κάθε εβδομάδα, ομάδα πανεπιστημιακών στέκονταν όρθιοι με γυρισμένη την πλάτη προς το κτίριο της πρυτανείας, σε ένδειξη αποδοκιμασίας του πρύτανη, ενώ υπήρχαν δεκάδες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των φοιτητών του Βοσπόρου, που είχαν προκαλέσει την παρέμβαση της αστυνομίας. Η απόφαση ανακοινώθηκε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Πέμπτης. Δεν αναφέρεται ο λόγος για την αλλαγή ή περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο κ. Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του είχε υποστηρίξει απόλυτα την επιλογή του διορισμού του Μελίχ Μπουλού και είχε τονίσει πως «ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του για να ανορθώσει το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Κάποιοι στα τηλεοπτικά δίκτυα ζητούν την παραίτηση του κ. Μπουλού. Αν είχαν τη δύναμη, θα ζητούσαν και τη δική μου παραίτηση».
Στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, την απόφαση του κ. Ερντογάν τη θεωρούν ως «νίκη των καθηγητών και των φοιτητών», ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί το τι οδήγησε τον Τούρκο πρόεδρο στην απόφασή του να ανακαλέσει το προεδρικό διάταγμα που διόριζε τον Μελίχ Μπουλού. Αναλυτές εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος κάνει ένα άνοιγμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στους φοιτητές για να τους προσεγγίσει ενόψει των εκλογών του 2023, που ίσως διεξαχθούν νωρίτερα. Πάντως, όλοι συμφωνούν πως η απόφαση έχει σχέση και με τις προσπάθειες προσέγγισης της Αγκυρας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, καθώς τους τελευταίους μήνες η τουρκική κυβέρνηση έχει δεχθεί επικρίσεις για πολλά ζητήματα παραβίασης δημοκρατικών δικαιωμάτων και τώρα γίνονται κάποιες προσπάθειες βελτίωσης αυτής της αρνητικής εικόνας.
Εντύπωση προκάλεσε πως, ενώ τη νύχτα της Τετάρτης είχε κυκλοφορήσει η είδηση της απόφασης του κ. Ερντογάν, ο Μελίχ Μπουλού μέσω λογαριασμών του στα κοινωνικά δίκτυα διέψευδε τις πληροφορίες και υποστήριζε πως ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. Αργότερα, όταν δημοσιεύτηκε το προεδρικό διάταγμα και έμαθε τα δυσάρεστα για τον ίδιο νέα, αναγκάστηκε να κλείσει όλους τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα.