Pegasus Project: Σοκ και δέος από την «πανδημία παρακολουθήσεων»

Pegasus Project: Σοκ και δέος από την «πανδημία παρακολουθήσεων»

Σοκ και δέος προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του δημοσιογραφικού «Pegasus Project» για τη στενή παρακολούθηση χιλιάδων ανθρώπων μέσω του κακόβουλου λογισμικού Pegasus.

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοκ και δέος προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του δημοσιογραφικού «Pegasus Project» για τη στενή παρακολούθηση χιλιάδων ανθρώπων μέσω του κακόβουλου λογισμικού Pegasus. Το κατασκοπευτικό πρόγραμμα παρακολουθούσε χιλιάδες εξέχουσες προσωπικότητες. Ανάμεσά τους τρεις πρόεδροι (της Γαλλίας, του Ιράκ και της Νότιας Αφρικής), τρεις εν ενεργεία πρωθυπουργοί (του Πακιστάν, της Αιγύπτου και του Μαρόκου), επτά πρώην πρωθυπουργοί και ο βασιλιάς του Μαρόκου.

Η λίστα με τους στόχους

Η λίστα με τους στόχους της εταιρείας περιλαμβάνει επίσης χιλιάδες κυβερνητικούς αξιωματούχους, διπλωμάτες, δημοσιογράφους, ακτιβιστές, επιχειρηματίες και προσωπικότητες που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα, όπως η πριγκίπισσα Λατίφα, κόρη του σεΐχη του Ντουμπάι. 

Φαίνεται μάλιστα ότι η απόπειρά της να αποδράσει από το Εμιράτο –και από τη βίαιη κακοποίηση του πατέρα της– και να ζητήσει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ, απέτυχε επειδή τα τηλέφωνα της ίδιας και του στενού της κύκλου παρακολουθούντο από το Pegasus. Ενα χρόνο αργότερα, το κακόβουλο λογισμικό εισέβαλε και στο κινητό ακόμα μιας γαλαζοαίματης του Ντουμπάι, της πριγκίπισσας Χάγια, μιας από τις έξι συζύγους του σεΐχη, που εξέφραζε ανησυχία για την τύχη της Λατίφα και τελικά αναζήτησε άσυλο, με τα παιδιά της, στο Λονδίνο. Σύμφωνα με καλώς πληροφορημένες πηγές, η ισραηλινή εταιρεία διέκοψε τη συνεργασία με το Ντουμπάι πέρυσι όταν ενημερώθηκε για τις παρακολουθήσεις των δύο γυναικών.   

Ο Μακρόν παρακολουθείτο από το Pegasus

Πλέον, οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις έχουν πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι ο Εμανουέλ Μακρόν παρακολουθείτο από το Pegasus. Το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, εφόσον επαληθευθούν οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Κάποιοι από τους Γάλλους που βρέθηκαν στο στόχαστρο της εκστρατείας παρακολούθησης, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ανοίγοντας τη νομική διερεύνηση του θέματος». Βέβαια, ο ισραηλινός όμιλος ΝSO Group απορρίπτει τις αποκαλύψεις ως «εικασίες, παρερμηνείες και υποθέσεις», διαψεύδοντας με ανακοίνωσή του ότι ο πρόεδρος Μακρόν, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ΄ και άλλοι Γάλλοι και Βέλγοι διπλωμάτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που περιλαμβάνονται στη λίστα, «υπήρξαν ποτέ, ή είναι στόχοι του Pegasus». Αντιθέτως, ο διευθύνων σύμβουλός της, Σαλέβ Χούλιο, δήλωσε ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν έχει καμία ευθύνη για όσα είδαν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά ήθελε να διερευνήσει τις καταγγελίες για πιθανή κακή χρήση του λογισμικού, από «κρατικούς παίκτες» που το απέκτησαν με τον ρητό όρο ότι θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την παρακολούθηση τρομοκρατών και εγκληματικών στοιχείων. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «κάποιος πρέπει να κάνει τη βρώμικη δουλειά» καθώς και ότι αν υπήρχε κάποια εναλλακτική λύση Pegasus, θα τον καταργούσε. «Η λίστα δεν περιλαμβάνει στόχους ή πιθανούς στόχους του Pegasus. Οι αριθμοί που περιλαμβάνει η λίστα δεν συνδέονται με την εταιρεία μας», ανέφερε. 

Καχυποψία για τις δραστηριότητες και τον ρόλο που διαδραματίζει η NSO Group και το Pegasus εκφράζουν πλέον και αρμόδιοι σε θέματα εθνικής ασφάλειας σε Ε.Ε. και ΗΠΑ. Αν και θεωρούν την εταιρεία πρωτοπόρο και την καλύτερη όσον αφορά τα συστήματα παρακολούθησης που εμπορεύεται, δεν έχουν αποσαφηνίσει ποιος είναι ο πραγματικός της ρόλος. Σε πρόσφατες συνεντεύξεις τους πρώην και νυν αξιωματούχοι υπηρεσιών πληροφοριών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού εκφράζουν απερίφραστα την υποψία ότι η NSO Group, που ιδρύθηκε από απόστρατους αξιωματικούς των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, μοιράζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση κάποιες πληροφορίες σχετικά με το ποιος χρησιμοποιεί το λογισμικό της και τι είδους πληροφορίες συγκεντρώνει. 

«Αυτό», επισήμανε πρώην αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, «δεν σημαίνει ότι η εταιρεία είναι βιτρίνα των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, αλλά άπαντες πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιος βαθμός συνεργασίας των δύο». Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, άλλωστε, εγκρίνει όλες τις πωλήσεις του κατασκοπευτικού λογισμικού σε ξένες κυβερνήσεις, παρότι, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, «το Ισραήλ δεν έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι ξένες κυβερνήσεις». Aξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν χρησιμοποιούν λογισμικό της NSO Group.

Μετά τις αποκαλύψεις για το εύρος των παράνομων παρακολουθήσεων σε όλο τον κόσμο, η κυβέρνηση του Ισραήλ συνέστησε ειδική «ομάδα κρούσης» ώστε να ερευνηθούν οι δημοσιογραφικοί ισχυρισμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής της ομάδας θα είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, που λογοδοτεί μόνο στον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ. Ωστόσο πηγή, που λόγω της ευαισθησίας του θέματος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, εκτιμά πως είναι άκρως απίθανη η επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές του λογισμικού, τονίζοντας ότι στόχος της έρευνας είναι μόνο να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή