Χονγκ Κονγκ: Πρώτη καταδίκη βάσει του νόμου περί υποκίνησης απόσχισης

Χονγκ Κονγκ: Πρώτη καταδίκη βάσει του νόμου περί υποκίνησης απόσχισης

Η νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας και συνεργασίας με ξένες δυνάμεις επιβλήθηκε από το Πεκίνο το 2020

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος κινεζικός νόμος περί εθνικής ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ επέφερε την Τρίτη την πρώτη καταδίκη υπόπτου για τρομοκρατία και υποκίνηση απόσχισης, σε μια υπόθεση ορόσημο με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για το πώς η νομοθεσία αναδιαμορφώνει το πλαίσιο του κοινού δικαίου της μητρόπολης.

Ο 24χρονος πρώην σερβιτόρος Τονγκ Γινγκ-κιτ κατηγορήθηκε ότι οδήγησε τη μοτοσικλέτα του εναντίον τριών αστυνομικών των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών ενώ κρατούσε μία σημαία με το σύνθημα «Απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ. Η Επανάσταση της εποχής μας», το οποίο σύμφωνα με τους εισαγγελείς είναι αποσχιστικό.

Κρίθηκε ένοχος από τρεις δικαστές που θεώρησαν ότι το σύνθημα «μπορούσε να υποκινήσει άλλους σε απόσχιση» και κατά συνέπεια ήταν παράνομο.

Η ποινή του θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ενώ κινδυνεύει ακόμα και με ισόβια κάθειρξη.

Διαβάστε επίσης:

Η πολυαναμενόμενη απόφαση, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτιόταν από την ερμηνεία του συνθήματος, θέτει νέα όρια στην ελευθερία έκφρασης στην πρώην βρετανική αποικία. Ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης επικρίνει την απόφαση να μην οριστεί εγγύηση για την προσωρινή απελευθέρωση του Τονγκ ούτε να δικαστεί από ενόρκους, δύο στοιχεία που ήταν βασικά στο κράτος δικαίου του Χονγκ Κονγκ.

Ο Τονγκ είχε δηλώσει αθώος σε όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν και που σχετίζονταν με γεγονότα την 1η Ιουλίου του 2020 λίγο μετά την ενεργοποίηση του νόμου. Η δίκη του επικεντρώθηκε κυρίως στην ερμηνεία του συνθήματος, που ήταν πολύ διαδεδομένο κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων του 2019 στη μητρόπολη. Το άκουγε κανείς στις διαδηλώσεις στους δρόμους, το έβλεπε σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο και σε τοίχους της πόλης και το συναντούσε τυπωμένο σχεδόν στα πάντα από φυλλάδια, βιβλία και αυτοκόλλητα έως μπλουζάκια και κούπες καφέ.

Η ακροαματική διαδικασία ασχολήθηκε με μια σειρά θεμάτων ακόμα και την αρχαία κινεζική Ιστορία και το αμερικανικό κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων προκειμένου το δικαστήριο να αποφασιστεί εάν το σύνθημα είναι αποσχιστικό.

Δύο ειδικοί που κλήθηκαν ως μάρτυρες από την υπεράσπιση για να αναλύσουν τη σημασία του συνθήματος δήλωσαν ότι με βάση τις πηγές που χρησιμοποίησαν, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης 25 εκατ. περίπου αναρτήσεων στο διαδίκτυο, δεν βρήκαν «καμία ουσιαστική σύνδεση» μεταξύ του συνθήματος και της ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ.

Οι κυβερνήσεις στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ έχουν κατ’ επανάληψη πει ότι ο νόμος για την ασφάλεια είναι απαραίτητος για να επέλθει η σταθερότητα ύστερα από τις συχνά βίαιες διαδηλώσεις του 2019 και ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που απολαμβάνει η πόλη μετά την επιστροφή της σε κινεζική κυριαρχία το 1997 παραμένουν άθικτα.

Ο νόμος, που επιβλήθηκε από το Πεκίνο τον Ιούνιο του 2020 τιμωρεί αυτό που η Κίνα θεωρεί ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία και συνωμοσία με ξένες δυνάμεις. Η κυβέρνηση έχει πει ότι οι διώξεις θα αντιμετωπιστούν ανεξάρτητα και σύμφωνα με τον νόμο και ότι οι ενέργειες επιβολής του νόμου δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική τοποθέτηση, το ιστορικό ή το επάγγελμα των συλληφθέντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή