Ντικ Φάρελ: Τραμπισμός, αντιεμβολιασμός και μετάνοια

Ντικ Φάρελ: Τραμπισμός, αντιεμβολιασμός και μετάνοια

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν το σώμα του υποκύψει στον κορωνοϊό, ο Ντικ Φάρελ έστελνε αδιάκοπα μηνύματα σε αγαπημένους του φίλους, συγγενείς και συνεργάτες, προτρέποντάς τους να εμβολιαστούν το γρηγορότερο δυνατόν. «Επικοινώνησε μαζί μου και με παρακάλεσε να κάνω άμεσα το εμβόλιο, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές πως αυτός ο ιός δεν αστειεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά η στενή φίλη του 65χρονου παρουσιαστή και ραδιοφωνικού παραγωγού, Εϊμι Λι Χερ, σε ανάρτησή της στο Facebook εις μνήμην του χαμένου γνωστού της. «Χαίρομαι τουλάχιστον που ακολούθησα τη συμβουλή του και εμβολιάστηκα», καταλήγει στο κείμενό της, με μια νότα βαθιάς θλίψης.

Ντικ Φάρελ: Τραμπισμός, αντιεμβολιασμός και μετάνοια-1Δυστυχώς, τόσο για τον Ντικ Φάρελ (φωτ. αριστερά) όσο και για τις εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους του, οι συμβουλές του Αμερικανού δημοσιογράφου δεν ήταν πάντοτε εξίσου επιμελείς. Ο 65χρονος παρουσιαστής αποτελούσε μία από τις πιο εμβληματικές και προβοκατόρικες αντιεμβολιαστικές φιγούρες στην πολιτεία της Φλόριντα, παρακινώντας τακτικά τους ακροατές, που παρακολουθούσαν ευλαβικά τις εκπομπές και τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και των μέτρων προστασίας και αναχαίτισης της πανδημίας. 

«Μα γιατί να δεχτείτε ένα εμβόλιο που προωθείται από ψεύτες και υποκριτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο παρουσιαστής στις αρχές Ιουνίου, ακριβώς δύο μήνες πριν ξεψυχήσει, αποκαλώντας τον Αμερικανό λοιμωξιολόγο δρα Φάουτσι «φρικιό και υποχείριο των μεγαλομανών και παρανοϊκών πολιτικών του Δημοκρατικού Κόμματος». Νωρίτερα, ο Φάρελ είχε παραλληλίσει τις προστατευτικές μάσκες προσώπου με «καλσόν και πάνες μωρού», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως η πανδημία αποτελεί εξόφθαλμη συνωμοσία της κυβέρνησης Μπάιντεν, έτσι ώστε να αρπάξει ακόμα περισσότερη εξουσία.

Η τραγική περίπτωση του Ντικ Φάρελ είναι μόλις η πιο πρόσφατη από δεκάδες περιστατικά παθιασμένων αντιεμβολιαστών με κοινωνική επιρροή οι οποίοι βρήκαν τραγική κατάληξη από την επίμονη ασθένεια. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο 45χρονος Σκοτ Απλεϊ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Ντίκινσον και της εκτελεστικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Τέξας, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με συμπτώματα βαριάς πνευμονίας. Αφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Τετάρτης λόγω επιπλοκών από τον θανατηφόρο ιό. Στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης –πριν από το πρόσφατο κύμα νεκρολογιών και σοκαρισμένων μηνυμάτων συμπαράστασης προς την οικογένειά του– συναντά κανείς αμέτρητες αναρτήσεις του κατά των εμβολίων, των μασκών, αλλά και των γιατρών, τους οποίους αποκαλούσε «εχθρούς του ελεύθερου λαού».

Υπάρχει ένα ορατό κοινό νήμα που συνδέει τις δύο τραγικές υποθέσεις των αντιεμβολιαστών, καθώς και αμέτρητες άλλες περιπτώσεις συνωμοσιολόγων στις ΗΠΑ. Πέρα από την αντίστασή τους στα εμβόλια, τόσο ο Φάρελ όσο και ο Απλεϊ ήταν φανατικοί υποστηρικτές του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και μέχρι τον θάνατό τους παρέμειναν πεπεισμένοι πως ήταν ο πραγματικός νικητής των περυσινών εκλογών.

Δημοσκοπήσεις του Ιουλίου, μάλιστα, επιβεβαιώνουν πως έως και το 28% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων αρνείται πεισματικά να εμβολιαστεί, με ένα επιπρόσθετο 12% να εκφράζει την αβεβαιότητά του – μετρήσεις που παραμένουν σταθερές από τον Μάρτιο.

Παρά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες μερικών στελεχών του κόμματος να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό τη στιγμή που η μετάλλαξη «Δέλτα» θερίζει τη χώρα, η στάση του κόμματος επί του ζητήματος παραμένει αρκετά νεφελώδης. Ο Τραμπ έχει εξάρει ουκ ολίγες φορές την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος σέβεται το δικαίωμα των πολιτών να επιλέξουν να μην το κάνουν. Ταυτόχρονα, οι δημοσιογράφοι του Fox News Τάκερ Κάρλσον και Λόρα Ινγκραμ –φιγούρες με ιδιαίτερη επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα– ενώνουν τις φωνές τους με την ακροδεξιά βουλευτή Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν από την πολιτεία της Τζόρτζια ενάντια στα κίνητρα και αντικίνητρα του εμβολιασμού. Την ώρα, λοιπόν, που οι θάνατοι στις παραδοσιακά συντηρητικές πολιτείες ανεβαίνουν εκθετικά, τόσο δεκάδες Ρεπουμπλικανοί διαμορφωτές απόψεων όσο και η πιο πιστή εκλογική βάση του απερχόμενου προέδρου επιμένουν να αντιστέκονται στον εμβολιασμό μέχρι τελικής πτώσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή