Πώς ξενυχτάει το Βερολίνο

Η βραδινή διασκέδαση στη γερμανική πρωτεύουσα προσαρμόζεται στην πανδημία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταφθάνοντας στην καρδιά του ασυνήθιστα ηλιόλουστου Βερολίνου, τον φετινό Αύγουστο, προσωρινά ίσως παρασυρθεί κάποιος από την ψευδαίσθηση πως η πανδημία έχει πλέον τελειώσει. Ο καλός καιρός οδηγεί δεκάδες Βερολινέζους στα καταπράσινα πάρκα, όπου ο άπλετος χώρος και το ειδυλλιακό τοπίο δημιουργούν αίσθηση ασφάλειας. Η εικόνα αλλάζει με τη δύση του ήλιου, όταν η ημέρα δίνει τη θέση της στη διάσημη νυχτερινή ζωή της γερμανικής πρωτεύουσας – η οποία σήμερα βρίσκεται σε μεταίχμιο.

Εξω από τα περίφημα νυχτερινά κέντρα στο Kreuzberg συναντά κανείς ένα ανορθόδοξο θέαμα: Οι ουρές έξω από τις πόρτες είναι φανερά μεγαλύτερες και με περισσότερο συνωστισμό από το πλήθος που διασκεδάζει μέσα. Τα περισσότερα κλαμπ, άλλωστε, δέχονται συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών με περιορισμούς σε εξωτερικούς χώρους και είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους ή κατόχους αρνητικού τεστ. Ο δήμος του Βερολίνου, ωστόσο, προσφέρει μια διευκόλυνση: δεκάδες κινητές μονάδες βρίσκονται στα πιο δημοφιλή σταυροδρόμια της νυχτερινής ζωής της πόλης, διενεργώντας δωρεάν COVID-19 τεστ με αποτελέσματα μέσα σε μόλις 15 λεπτά.

Οσοι διασκεδάζουν τακτικά στο κέντρο της πόλης έχουν συνηθίσει πλέον ένα ακόμη πανδημικό θέαμα. Κάθε Παρασκευή, ένα κομβόι αυτοκινήτων με αντιεμβολιαστικά μηνύματα διασχίζει, συνοδευόμενο από την αστυνομία, την καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας.

Το πρωτόγνωρο καθεστώς που επικρατεί στη νυχτερινή ζωή του Βερολίνου αποτελεί, συνάμα, ευκαιρία για τις γερμανικές αρχές να πειραματιστούν και να εξετάσουν τι μέλλει γενέσθαι με τη διαχείριση της πανδημίας. «Μερικά διάσημα νυχτερινά κέντρα επιλέχθηκαν δειγματοληπτικά ώστε όλοι οι παρευρισκόμενοι να υποβληθούν σε COVID-19 τεστ για να μετρήσουμε αν ο σημερινός τρόπος λειτουργίας αποδίδει», αναφέρει η 33χρονη Αννα που εργάζεται στην κινητή μονάδα έξω από το KitKat. Συμπληρώνει πως το πείραμα «σκόνταψε» πάνω σε ένα απρόβλεπτο πρόβλημα: δεκάδες παρευρισκόμενοι δεν εμφανίστηκαν για το δεύτερο τεστ, στο οποίο έπρεπε να υποβληθούν μετά μία εβδομάδα.

Ως εναλλακτική στις αστικές επιλογές, οι νεαροί Βερολινέζοι επιλέγουν και πιο πρωτότυπους χώρους. Οι δασώδεις εκτάσεις στα πέριξ της πρωτεύουσας μετατρέπονται κάθε Σαββατοκύριακο σε χώρους υποδοχής rave party μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ από τους πιο λατρεμένους προορισμούς στην πόλη αποτελεί το ιστορικό πρώην αεροδρόμιο Tempelhof, το οποίο έχει μετατραπεί σε πράσινη όαση εδώ και μια δεκαετία. Τα απογεύματα, δεκάδες συναυλίες εκτυλίσσονται δίπλα στους διαδρόμους του πρώην αεροδρομίου, με το κοινό να χορεύει ξέφρενα, κρατώντας τις τυπικές αποστάσεις, λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου. Παρά τις πολλές επιλογές, οι περισσότεροι Βερολινέζοι εξακολουθούν να προτιμούν να κάθονται έξω από τα αγαπημένα τους μπαρ. Ο περιορισμένος αριθμός τραπεζιών στην ανερχόμενη συνοικία του Neukölln κάνει την εύρεση χώρου τα Σαββατόβραδα σχεδόν αδύνατη. Υπάρχει, δε, μία ακόμη πρόκληση στη γερμανική πρωτεύουσα. «Μας είναι αδύνατο να βρούμε αρκετούς εργαζομένους για να καλύψουμε τις ανάγκες», αναφέρει η 28χρονη Μόνικα, η οποία εργάζεται στην εστίαση. «Υποθέτω πως έπειτα από τόσο καιρό εγκλεισμού στο Βερολίνο, όλοι θέλουν να διασκεδάσουν και κανείς δεν θέλει να δουλέψει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή