ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική ένταση στην Τουρκία

Με αφορμή το ενδεχόμενο μεγάλων προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν

Πολιτική ένταση στην Τουρκία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα βέλη της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω των πληροφοριών που δημοσίευσαν βρετανικές εφημερίδες περί δημιουργίας κέντρου επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου για τους Αφγανούς πρόσφυγες. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για «μυστικές συμφωνίες». Η κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.

Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Mail on Sunday, ανήγγειλε πως σχεδιάζουν να δημιουργήσουν κέντρα σε ορισμένες χώρες της περιοχής όπου θα διαμείνουν ορισμένοι Αφγανοί, οι οποίοι εργάστηκαν για τους Δυτικούς στο Αφγανιστάν, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για βίζα.

Η εφημερίδα The Mail on Sunday, όπως και το BBC, υποστήριξαν πως τα κέντρα αυτά θα δημιουργηθούν στην Τουρκία και το Πακιστάν. Το δημοσίευμα επικαλέστηκαν και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση και διέψευσε αυτές τις πληροφορίες τονίζοντας πως «μέχρι σήμερα δεν μας έχει διαβιβαστεί κανένα επίσημο αίτημα σε αυτή την κατεύθυνση από καμία χώρα. Αλλωστε, ακόμα και να διαβιβαστεί ένα τέτοιο αίτημα δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε».

Και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «το δημοσίευμα αυτό είναι τελείως εξωπραγματικό. Τα λόγια που αναφέρονται στο δημοσίευμα δεν ειπώθηκαν σε καμία περίπτωση από το υπουργείο Αμυνας της Αγγλίας. Tο BBC κατάλαβε το λάθος και έσβησε το tweet του», υποστήριξε.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης διαμαρτυρήθηκε για το ενδεχόμενο νέων ροών από το Αφγανιστάν, ξεκαθαρίζοντας πως η πόλη η οποία διοικεί ο ίδιος δεν μπορεί να σηκώσει άλλο προσφυγικό κύμα. «Σύμφωνα με κάποιες εκθέσεις είναι 1,6 εκατ. και σύμφωνα με τους τοπικούς δημάρχους ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό συνέβη μέσα σε 7-8 χρόνια και δεν έχει συμβεί σε τέτοια ποσοστά σε καμία άλλη πόλη του κόσμου. Σκεφτείτε πως αλλάζει κατά 15% η δημογραφία της πόλης. Είναι τεράστιο ποσοστό», δήλωσε. Ο κ. Ιμάμογλου άφησε αιχμές κατά της τουρκικής κυβέρνησης, για το ενδεχόμενο νέου προσφυγικού κύματος. «Με ρωτάτε αν έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε μέτρα για ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών. Εμείς δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα. Αυτό αφορά την εξωτερική πολιτική και να υπάρχει μια κυβέρνηση που θα λάβει τις ορθές αποφάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, οι Τούρκοι πολίτες φαίνεται πως διαφωνούν με την παρουσία αλλά και την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της αξιόπιστης εταιρείας Metropoll, το 61,4% δηλώνει πως η Τουρκία θα πρέπει να μην έχει στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Στη συγκεκριμένη έρευνα το κυβερνών κόμμα AKP εμφανίζεται να έχει την προτίμηση του 29,4% των Τούρκων και ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 19%. Στις προεδρικές εκλογές του 2023, ο κ. Ερντογάν για να επανεκλεγεί πρόεδρος χρειάζεται το 50,1% των ψήφων.