ΚΟΣΜΟΣ

ΝΥΤ: Ανάμειξη της Ρωσίας στο καταλανικό αποσχιστικό κίνημα δείχνει αναφορά

Στοιχειοθετείται ρωσική υποστήριξη σε διάφορα διχαστικά κινήματα στην Ευρώπη

ΝΥΤ: Ανάμειξη της Ρωσίας στο καταλανικό αποσχιστικό κίνημα δείχνει αναφορά

Η Μόσχα φέρεται να έχει αναμειχθεί στην προσπάθεια των Καταλανών για ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την αναστάτωσή τους, σύμφωνα με αναφορά ευρωπαϊκής μυστικής υπηρεσίας που φέρνουν την Παρασκευή στο φως οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας, την άνοιξη του 2019 ο επικεφαλής του καταλανικού αποσχιστικού κινήματος (και πλέον καταδικασμένος από τη δικαιοσύνη) Κάρλες Πουιτζδεμόντ έστειλε στη Ρωσία τον στενό του συνεργάτη Γιόζεπ Λουίς Αλάι για να συζητήσει την πιθανότητα ρωσικής ενίσχυσης στην προσπάθεια των Καταλανών για ανεξαρτησία.

Την ώρα που Ευρώπη και Αμερική καταδίκαζαν τις αποσχιστικές ενέργειες των Καταλανών, με αποκορύφωμα το παράνομο δημοψήφισμα του 2017, η πόρτα της Ρωσίας ήταν ανοικτή, αναφέρουν οι Τάιμς. Στόχος των συναντήσεων που είχε στη Μόσχα ο κ. Αλάι (σύμφωνα με την έκθεση της μυστικής υπηρεσίας) ήταν να βοηθήσει πρακτικά η Ρωσία την προσπάθεια των Καταλανών, αν και τόσο ο ίδιος όσο και ο Πουιτζδεμόντ αρνούνται κάτι τέτοιο – λένε μόνο ότι έγιναν κάποιες εθιμοτυπικές προσεγγίσεις όπως και με άλλους ξένους αξιωματούχους και δημοσιογράφους.

Κατά τους Τάιμς, η προσέγγιση της Ρωσίας αποτελούσε στρατηγικό στόχο των Καταλανών αυτονομιστών καθώς ταίριαζε με τη στρατηγική του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να προκαλεί αναστάτωση στη Δύση μέσω της υποστήριξης διχαστικών πολιτικών κινημάτων.

Η εφημερίδα επισημαίνει περαιτέρω σχετικά με τον παραπάνω σκοπό των Ρώσων, στην Ιταλία έχουν προκύψει μυστικές ηχογραφήσεις που αποκαλύπτουν ρωσική συνωμοσία για την κρυφή χρηματοδότηση της Λέγκας του Βορρά. Στη Βρετανία, έρευνα της ίδιας εφημερίδας αποκάλυψε συζητήσεις μεταξύ ακροδεξιών πολιτικών παραγόντων σχετικά με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στη Μόσχα. Στη δε Ισπανία οι Ρώσοι φέρονται να έχουν προσφέρει βοήθεια σε ακροδεξιά κόμματα, σύμφωνα με την αναφορά της μυστικής υπηρεσίας.

ΝΥΤ: Ανάμειξη της Ρωσίας στο καταλανικό αποσχιστικό κίνημα δείχνει αναφορά-1
Φωτογραφία αρχείου του Γιόζεπ Λουίς Αλάι (The New York Times)

Είτε ήταν εν γνώσει του κ. Αλάι είτε όχι, πολλοί από τους αξιωματούχους που συνάντησε στη Μόσχα έχουν συμμετοχή σε αυτό που έχει γίνει γνωστό ως ο υβριδικός πόλεμος του Κρεμλίνου κατά της Δύσης, χρησιμοποιώντας προπαγάνδα και παραπληροφόρηση, κρυφές χρηματοδοτήσεις διχαστικών πολιτικών κινημάτων, προσβολή της κυβερνοασφάλειας και διαρροή πληροφοριών (όπως στις αμερικανικές εκλογές του 2016), αλλά και δραστικά μέτρα όπως δολοφονίες αντιφρονούντων που έχουν μεταβεί στη Δύση.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι βοήθεια ακριβώς έχει προσφέρει το Κρεμλίνο στους Καταλανούς. Ωστόσο αμέσως μετά το ταξίδι του κ. Αλάι στη Μόσχα, αναδύθηκε μια νέα μυστική ομάδα διαμαρτυρίας υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας με την ονομασία Τσουνάμι Ντεμοκρατίκ. Οι ακτιβιστές αυτοί κατάφεραν να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία του αεροδρομίου της Βαρκελώνης και να διακόψουν την κυκλοφορία του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει την Ιβηρική χερσόνησο με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μια εμπιστευτική αναφορά της ισπανικής χωροφυλακής, που ήρθε σε γνώση της αμερικανικής εφημερίδας, τονίζει ότι ο κ. Αλάι είναι αναμεμιγμένος στη δημιουργία της ομάδας αυτής.

Διαβάστε επίσης:

Φήμες ρωσικής ανάμιξης στην Καταλονία κυκλοφόρησαν αρχικά μετά το παράνομο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2017. Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν αργότερα πως μια ειδική μυστική υπηρεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με την κωδική ονομασία Μονάδα 29155, που έχει συνδεθεί με απόπειρες πραξικοπημάτων και δολοφονίες στην Ευρώπη, ήταν παρούσα στην καταλανική επαρχία τον καιρό του δημοψηφίσματος, χωρίς ακόμη να έχουν προκύψει αποδείξεις για τυχόν δράση της εκεί.

Τα περιεχόμενα της 10σέλιδης αναφοράς της μυστικής υπηρεσίας ευρωπαϊκής χώρας, που έχει ημερομηνία Ιουνίου του 2020, επιβεβαιώνονται από τουλάχιστον δύο Ισπανούς αξιωματούχους, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα στο ρεπορτάζ της.

Μεταξύ των πληροφοριών που περιλαμβάνει, αναφέρεται ότι ο κ. Αλάι μαζί με τον Ρώσο επιχειρηματία Αλεξάντερ Ντμιτρένκο ζήτησαν οικονομική και τεχνική βοήθεια από τη Ρωσία, με τη δημιουργία τραπεζικού, τηλεπικοινωνιακού και ενεργειακού τομέα ανεξάρτητων αυτών της Ισπανίας.

Οι δυο τους μαζί με τον δικηγόρο του Πουιτζδεμόντ, Γονθάλο Μπογέ, συμβουλεύτηκαν και ένα κορυφαίο στέλεχος ρωσικής εγκληματικής οργάνωσης στα πλαίσια προσπάθειας για τη δημιουργία μυστικής ροής χρημάτων που θα χρηματοδοτούσαν τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με την αναφορά.

Όλες αυτές οι κινήσεις τους στοιχειοθετούνται από έναν τεράστιο όγκο γραπτών μηνυμάτων που καταγράφονται σε 700 σελίδες. Μεταξύ άλλων ο κ., Αλάι φέρεται να έχει γράψει: «Εμείς δουλεύουμε για τους Αμερικανούς», αναφερόμενος σε ένα ζευγάρι Ρώσων κατασκόπων που δρούσαν στις ΗΠΑ με αμερικανικά ονοματεπώνυμα.

Πηγή: The New York Times