Οι υπόγειες διαδρομές Μπολσονάρου-Τραμπ υπονομεύουν τους θεσμούς στη Βραζιλία

Οι υπόγειες διαδρομές Μπολσονάρου-Τραμπ υπονομεύουν τους θεσμούς στη Βραζιλία

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει από τώρα αρχίσει να πείθει ότι οι εκλογές εκεί θα είναι νοθευμένες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μερικούς μήνες μετά την επίθεση σε όλα τα επίπεδα κατά των αποτελεσμάτων των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020, ο τέως Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί τους εξάγουν τη στρατηγική του στη μεγαλύτερη δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής, τη Βραζιλία: Στηρίζουν εμπράκτως την υποψηφιότητα του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για επανεκλογή το 2022, αλλά και σπέρνουν εκ των προτέρων αμφιβολίες για την περίπτωση ήττας του.

Το αμερικανικό επιτελείο στήριξης του κ. Μπολσονάρου αποκαλεί ήδη τους πολιτικούς του αντιπάλους εγκληματίες και κομμουνιστές, ενώ οικοδομεί κοινωνικά δίκτυα που παρακάμπτουν τους κανόνες της Σίλικον Βάλεϊ κατά της παραπληροφόρησης και αναπαράγουν τους ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές στη Βραζιλία θα νοθευτούν.

Για τους Αμερικανούς ιδεολόγους που προωθούν ένα ακροδεξιό, εθνικιστικό κίνημα, η Βραζιλία συνιστά ένα από τα πλέον σημαντικά πιόνια της παγκόσμιας σκακιέρας. Με 212 εκατομμύρια κατοίκους είναι πληθυσμιακά η έκτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, η κυρίαρχη δύναμη στη Νότια Αμερική και έχει ένα κατά κύριο λόγο χριστιανικό πληθυσμό που τείνει όλο και πιο δεξιά.

Η Βραζιλία επίσης συνιστά μια οικονομική ευκαιρία, με πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές που ο κ. Μπολσονάρου κατέστησε πιο προσιτές αφαιρώντας περιορισμούς, ενώ είναι και μια εύκολη αγορά για τα νεοπαγή ακροδεξιά κοινωνικά δίκτυα που συστήνουν ο κ. Τραμπ και άλλοι.

Από την πλευρά του Βραζιλιάνου προέδρου, που είχε βρεθεί σε παγκόσμια απομόνωση ενώ η δημοφιλία του εντός Βραζιλίας ελαττώνεται, η στήριξη από την πλευρά Τραμπ είναι μάννα εξ ουρανού. Το όνομα Τραμπ συνιστά από μόνο του σύνθημα στις συγκεντρώσεις Μπολσονάρου και οι προσπάθειες του τέως προέδρου των ΗΠΑ να υπονομεύσει το αμερικανικό εκλογικό σύστημα έχουν δώσει θάρρος στον Βραζιλιάνο πρόεδρο και τους υποστηρικτές του.

Ωστόσο η Βραζιλία είναι μια βαθιά διχασμένη χώρα, όπου οι θεσμοί που προστατεύουν τη δημοκρατία είναι πιο ευάλωτοι στις επιθέσεις από ό,τι στις ΗΠΑ. Η υιοθέτηση των μεθόδων Τραμπ μπορεί να αποβεί σημαντικά αποσταθεροποιητική σε μια χώρα με ιστορικό πολιτικής βίας και στρατιωτικής εξουσίας.

«Ο Μπολσονάρου έχει ήδη βάλει στα μυαλά των ανθρώπων ότι δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών εάν ηττηθεί», λέει ο Ντέιβιντ Νέμερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. 

«Αυτό που με ανησυχεί είναι το πόσο εύθραυστοι είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί εκεί», προσθέτει.

Σύμφωνα μάλιστα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ισχυρισμοί Μπολσονάρου περί νοθείας έχουν ήδη ανησυχήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Τον περασμένο μήνα 64 μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν από τον Αμερικανό πρόεδρο αναδιάταξη των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Βραζιλία δεδομένης της πολιτικής Μπολσονάρου που απειλεί τη δημοκρατία.

Λίγο αργότερα επιτροπή του κοινοβουλίου της Βραζιλίας πρότεινε να κατηγορηθεί ο κ. Μπολσονάρου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αναφορικά με τον χειρισμό της πανδημίας. Στο άκουσμα της είδησης αυτής ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε μερικά λεπτά μετά την εξής δήλωση: «Η Βραζιλία είναι τυχερή που έχει έναν άνθρωπο όπως ο Ζαΐχ Μπολσονάρου να εργάζεται γι’ αυτήν. Είναι σπουδαίος πρόεδρος και δε θα απογοητεύσει ποτέ τον λαό αυτής της σπουδαίας χώρας».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή