Τιμωρεί την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης

Τιμωρεί την Τουρκία το Συμβούλιο της Ευρώπης

Την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Τουρκίας εξαιτίας της άρνησής της να συμμορφωθεί με την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να αποφυλακίσει τον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά αποφάσισε χθες η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Τουρκίας εξαιτίας της άρνησής της να συμμορφωθεί με την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να αποφυλακίσει τον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά αποφάσισε χθες η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

O κ. Καβαλά βρίσκεται στη φυλακή από το 2017. Εκκρεμεί δίκη σε βάρος του με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της συνταγματικής τάξης και της κατασκοπείας. Πρόσφατα δέκα πρέσβεις στην Aγκυρα –με κοινή τους παρέμβαση– ζήτησαν την αποφυλάκισή του. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αντέδρασε απειλώντας τους με απέλαση. Την περασμένη Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει τη φυλάκισή του.

Σε σχετική δήλωσή τους, ο μόνιμος εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε. – Τουρκίας, Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, σχολίασαν ότι η απόφαση της επιτροπής υπουργών «είναι λογική συνέπεια της άρνησης της Τουρκίας να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει, εξαιτίας της άρνησης της Αγκυρας να συμμορφωθεί με ετυμηγορία του ΕΔΑΔ.

Οι δύο ευρωβουλευτές πρόσθεσαν: «Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή κρίνεται αναγκαία. Η απόφαση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η Τουρκία, ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανταποκρινόταν στις ευθύνες της και συμμορφωνόταν με τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Oσο λυπηρές κι αν είναι οι εξελίξεις αυτές, αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των αρχών της Τουρκίας».

Η υπόθεση, όπως ανέφεραν, «αντικατοπτρίζει την κρίσιμη κατάσταση των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία. Η διαδικασία επί παραβάσει θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, γεγονός που δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της ίδιας της χώρας αλλά ούτε και της Ε.Ε. Αυτό θα έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας». Παράλληλα χθες το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από τις τουρκικές αρχές την άμεση αποφυλάκιση του επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο κ. Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016, περιμένοντας να δικαστεί για την κατηγορία της εμπλοκής σε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή