Εγκώμια Λουκασένκο προς τον Ερντογάν

Εγκώμια Λουκασένκο προς τον Ερντογάν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΣΚ. Ως μία από τις φιλικότερες προς τη Λευκορωσία χώρες χαρακτήρισε την Τουρκία ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, μιλώντας στην τουρκική ραδιοτηλεόραση TRT. Οι δύο χώρες έχουν στενή συνεργασία στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας. «Ξεπεράσαμε το ένα δισ. δολάρια σε εμπορικές συναλλαγές. Ακόμη και σε έτος πανδημίας, όπως ήταν το 2020, το εμπόριο μεταξύ των χωρών μας ανήλθε στα 700 εκατ. δολάρια», επεσήμανε ο Λευκορώσος ηγέτης.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, Λευκορωσία και Τουρκία μοιράζονται κοινές θέσεις σε πολλά ζητήματα. «Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν αποδειχθεί προβληματικοί και για τον λόγο αυτό αλληλοϋποστηριζόμαστε με την Αγκυρα. Η Τουρκία είναι μία από τις πιο φιλικές χώρες προς τη Λευκορωσία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει τη Λευκορωσία σε όλους τους διεθνείς θεσμούς και με τη σειρά μας στηρίζουμε την Τουρκία. Τέτοιες φιλικές σχέσεις με το τουρκικό κράτος και τον τουρκικό λαό είναι πολύ σημαντικές για μας», είπε στη συνέντευξή του ο Λουκασένκο. «Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω από καρδιάς εκ μέρους του λαού της Λευκορωσίας τον πρόεδρο Ερντογάν και την ηγεσία της Τουρκίας για τη σταθερότητά τους απέναντι στη χώρα μου. Τηρείτε τις υποσχέσεις σας και οφείλουμε να ανταποδώσουμε. Κάθε αίτημα του Ερντογάν ικανοποιείται χωρίς ερωτήσεις –εφόσον αυτό είναι εφικτό– από τη Λευκορωσία. Η Τουρκία πράττει το ίδιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Το προσφυγικό

«Κάθε αίτημα του Ερντογάν ικανοποιείται χωρίς ερωτήσεις –εφόσον αυτό είναι εφικτό–από τη Λευκορωσία. Η Τουρκία πράττει το ίδιο», τόνισε ο πρόεδρος της χώρας.

Ερωτηθείς για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο Λουκασένκο μίλησε για την Τουρκία ως πρότυπο αντιμετώπισης του προσφυγικού: «Μπορώ να πω ότι η Τουρκία είναι μία χώρα ηρωική και ότι η ηγεσία σας είναι η πλέον ηθική στον κόσμο. Φιλοξενείτε πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός σας. Αυτό σας τιμά». Σε ερώτηση εάν ο Ερντογάν είναι ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου (Αμίρ αλ μουμινίμ), ο Λουκασένκο είπε: «Αναδείχθηκε σε σημαντική προσωπικότητα στον μουσουλμανικό κόσμο και συμπεριφέρεται σαν αληθινός ηγέτης του. Δημιούργησε ένα ισχυρό κόμμα και καθόρισε την αναπτυξιακή πορεία της Τουρκίας των 85 εκατομμυρίων κατοίκων για τον 21ο αιώνα».

Στο μεταξύ, με την ηγεσία της Ε.Ε. συναντήθηκε την Κυριακή η αυτοεξόριστη ηγέτις της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τσιχανούσκαγια και συζήτησαν την προοπτική των σχέσεων του Μινσκ με τις Βρυξέλλες. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. ανακοίνωσαν οικονομική στήριξη 30 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ της αντιπολίτευσης στο καθεστώς Λουκασένκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή